Back to top

Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland en het door Duitsland geannexeerde gebied. In totaal zijn ruim 31.000 mensen tussen januari 1943 en september 1944 korte of langere tijd opgesloten in het kamp. De medewerkers van het Nationaal Monument Kamp Vught ontvangen naar schatting zo’n duizend verzoeken per jaar naar informatie over personen. Deze vragen zijn lastig te beantwoorden omdat er geen beschikking is over een database of ander bestand met alle namen. Dat is reden om dit crowdsourcingsproject te starten, waarbij circa 26.000 kaartjes uit de oorspronkelijke administratie van Kamp Vught beschikbaar worden gemaakt als gestructureerde digitale data.

In uitvoering

Vrijwilligers gezocht!

09-05-2017

De ontwikkeling van de crowdsourcing-omgeving is bijna gereed. Begin juni kunnen we van start. En dus zoeken we vrijwilligers! Wilt u ook meewerken aan ontsluiting van de originele administratie van Kamp Vught? Lees onderstaande oproep:

Wie zaten er gevangen in Kamp Vught in de Tweede Wereldoorlog? Wanneer zijn deze mensen binnengebracht of getransporteerd naar andere kampen? Het NOB zoekt antwoorden op deze en meer vragen, en u kunt daarbij helpen. 

Start

Plan crowdsourcen stamkaarten Kamp Vught

01-12-2016

Ruim 26.000 stamkaarten uit de oorspronkelijke administratie van Kamp Vught maken deel uit van de archiefcollectie van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Deze zijn gedigitaliseerd maar nog niet toegankelijk gemaakt. Daar gaat dit crowdsourcingsproject voor zorgen. Het project 'WO2 crowdsourcingsplatform Kamp Vught' wil met behulp van vrijwilligers de gegevens van de gevangenen van Kamp Vught uit de collectie een database invoeren. Daarnaast brengt het project vrijwilligers op laagdrempelige wijze in contact met cultureel erfgoed in oorlogsarchieven. De database met persoonsgegevens die hieruit resulteert wordt opgenomen in de te ontwikkelen personenportal, die eveneens in de maak is. 

PDF icon 20151205_VughtCrowdsourcing_projectvoorstel_def.pdf

Projectplan WO2 crowdsourcingsplatform Kamp Vught