Back to top

Nationaal Monument Kamp Vught

Concentratiekamp Vught werd op 13 januari 1943 opgericht en was het enige SS-concentratiekamp in Nederland. Op deze historisch beladen plek houdt Nationaal Monument Kamp Vught de herinnering levend aan de geschiedenis van het kamp en de slachtoffers; 'Herdenken is nadenken'. 

Het herinneringscentrum c.q. museum bevat onder meer een binnen- en buitengedeelte met vaste en tijdelijke exposities, een gedenkruimte en reactiewand, een natuurstenen maquette, nagebouwde barak en de authentieke kamgracht. Het Nationaal Monument Kamp Vught verzamelt daarnaast materiaal over de geschiedenis van Kamp Vught en de buitencommando’s. Van voorwerpen tot correspondentie, documenten, foto’s en vastgelegde herinneringen; van gevangenen en hun bewakers.  

 

Rol in netwerk: 
Lid stuurgroep
Projectpartner
Beheerder WO2-collectie
Deelnemer Netwerk Oorlogsbronnen
Lunettenlaan 600
5263 NT Vught
Nederland
073 - 6566764

Projecten

Netwerk Oorlogsbronnen bouwt samen met erfgoedorganisaties aan één landelijke online toegang naar informatie over personen uit de Tweede Wereldoorlog in het koninkrijk der Nederlanden. Deze dienst biedt toegang tot primaire en secondaire bronnen.

Het NM Kamp Vught ontvangt zo’n duizend verzoeken per jaar naar persoonsinformatie. Reden om met hulp van vrijwilligers ca. 26.000 kaartjes uit de oorspronkelijke kampadministratie beschikbaar te maken als gestructureerde digitale data.