Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Feestende menigte op de Dam bij de bevrijding. Op de achtergrond links op de hoek van de Nieuwendijk het wervingskantoor van de SS Nationaal Archief

De oorlog online - Symposium & Handreiking

19 april 2024 · Nieuws

We nodigen u uit om de presentatie van de handreiking ‘De oorlog online’ bij te wonen met een daaraan verbonden symposium.

Donderdag 30 mei van 14:00 tot 17:00
Waar: OBA, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam 

De komende jaren vervallen steeds meer archiefwettelijke beperkingen op de openbaarheid van archieven uit en over de Tweede Wereldoorlog. Erfgoedinstellingen bereiden zich daarop voor en willen deze openbare archieven ook online beschikbaar stellen, zoals gebruikelijk is in de archiefsector bij veel gevraagde archieven. Dit proces is op veel plaatsen al aan de gang. Daarbij komen de volgende vragen op: Is het risico niet te groot, dat er gevoelige informatie in zit van personen die nog in leven zijn? En dat er nog auteursrecht op rust? Hoe kun je deze risico’s afwegen tegen het grote maatschappelijke belang van online openbare oorlogsarchieven? En hoe kun je de risico’s verminderen, hoe doen andere instellingen dat? 

Het consortium Oorlog voor de Rechter richt zich op de openbaarmaking en volledig online plaatsing per 2025 van het grootste en meest geraadpleegde oorlogsarchief van Nederland: het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). Consortiumdeelnemers zijn het Nationaal Archief, het Huygens Instituut, het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en de stichting WO2NET. Het consortium wil de met dit project opgedane ervaringen graag delen met de hele erfgoedsector, en heeft daarvoor deze handreiking opgesteld.

Op het symposium vertellen diverse vakgenoten waaronder het team van Oorlog voor de Rechter over hun praktijkervaringen met het online plaatsen van oorlogsarchieven, deskundigen en specialisten over de juridische aspecten en de methoden van risicovermindering. De inhoud van de handreiking wordt uitgebreid belicht. Natuurlijk met uitgebreide mogelijkheid tot vragen stellen en discussie.

De volgende sprekers staan onder voorbehoud op het programma:

  • Puck Huitsing, projectdirecteur Oorlog voor de Rechter
  • Bert de Vries, voorzitter KVAN 
  • Marianne Loef, redacteur van de handreiking, over de algemene inhoud van de handreiking 
  • Martijn Spruit en Roosje Keijser van het CBG, over de matching als middel om gegevens openbaar te kunnen maken.
  • Raymund Schütz, "Vanaf 1-1-2025 het Rode Kruisarchief openbaar!" Waarom de openstelling van het CABR een precedentwerking zou moeten hebben voor de openbaarheid van het RK-oorlogsarchief.
  • Maarten Zeinstra, jurist auteursrecht en schreef mee aan de handreiking 
  • Jantje Steenhuis, Stadsarchivaris Rotterdam - Privacy dies with the person
  • Introductie website Oorlog voor de Rechter

Het definitieve programma wordt binnenkort bekend gemaakt. 

 

Ja ik wil mij aanmelden

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards