Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
De eerste Gelderlander krant na de bevrijding van Nijmegen. Regionaal Archief Nijmegen

De vijf best gelezen artikelen van de nieuwe Oorlogsbronnen.nl

29 januari 2017 · Nieuws

Vlak voor de jaarwisseling lanceerde Netwerk Oorlogsbronnen een nieuwe website. Deze is inmiddels ruim een maand in de lucht. Tijd om de vijf best gelezen artikelen op een rij te zetten.

Vlak voor de jaarwisseling lanceerde Netwerk Oorlogsbronnen een nieuwe website. Oorlogsbronnen.nl is totaal vernieuwd en biedt nieuwe mogelijkheden om projecten en (aangesloten) organisaties uit te lichten. De vernieuwde site is inmiddels ruim een maand in de lucht. Tijd om de vijf best gelezen artikelen op een rij te zetten.

1. Doorbraak: Googelen door archieven dichterbij dan verwacht

Verreweg het meest gelezen artikel op Oorlogsbronnen.nl gaat over het project Full Automatic Archival Access (FAAA) In het project is onderzocht in hoeverre nieuwe digitale technieken ingezet kunnen worden om archieven digitaal en op documentniveau doorzoekbaar te maken. Casus was een kleine selectie uit het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR; Nationaal Archief). De conclusie is positief: vier van de vijf woorden zijn herkend door de OCR- en NER-software.

2. Verslag Netwerkdag Oorlogsbronnen ‘Bronnen zonder grenzen’

Ook veel aangeklikt, dit verslag van de jaarlijkse NOB-netwerkdag. In 2016 vond deze plaats in Amsterdam, met een internationaal thema: Bronnen zonder grenzen. Een onderwerp met veel invalshoeken: van oorlogsbronnen over Nederland in het buitenland tot Europese holocaust-onderzoeksprogramma’s, zoektips, Finse semantiek en een persoonlijk slotwoord van Herman Pleij. Klik op de link voor het verslag, foto’s en een sfeervideo van deze succesvolle dag. Geïnspireerd? NOB organiseert ook in 2017 een lokale en een landelijke netwerkdag.

3. Tribunaalarchieven als digitale onderzoeksfaciliteit

Dit op twee na meest gelezen artikel gaat over TRIADO. In dit project worden aan de hand van concrete onderzoeksvragen methoden verkend om het meest geraadpleegde Tweede Wereldoorlog-archief van Nederland, het CABR, digitaal beter doorzoekbaar te maken. Het belangrijkste doel: een efficiënte en effectieve methodiek ontwikkelen om grote hoeveelheden ongestructureerde, analoge data uit archiefcollecties om te werken naar bruikbare digitale onderzoeksdata.

4. WO2-thesaurus van Linked Data naar Linked Open Data

Op de vierde plaats een nieuwsbericht over de publicatie van de WO2-thesaurus. Daarmee is een stap gemaakt in de thematische ontsluiting van digitale bronnen uit deze periode. De thesaurus beschrijft bijna 1900 trefwoorden rond gebeurtenissen, plaatsen, concepten en objecten uit de Tweede Wereldoorlog. Een mijlpaal voor collectiebeherende instellingen met bronnen uit de periode 1940-1945. Want door gebruik van de thesaurustermen worden collecties beter doorzoekbaar en makkelijker te koppelen aan andere collecties.

5. Bron uitgelicht: Dagboeken van Toby Vos

Ook een aflevering uit de rubriek ‘Bron uitgelicht’ behaalde een plek in deze top vijf. Het zijn verhalen achter bijzondere bronnen. In dit geval de egodocumenten van tekenares en illustrator Toby Vos, een destijds jonge vrouw van mid-twintig die zich inzette voor de Paroolgroep. De dagboeken zijn prachtig gedecoreerd met kleine, kleurrijke tekeningen. De kunstwerkjes zijn soms humoristisch van aard, in de vorm van korte strips. Maar ze kunnen ook confronterend zijn, zoals bijvoorbeeld een kleine tekening over de hongerwinter.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards