Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Wartime Stories

Lancering educatieve game Tweede Wereldoorlog en persvrijheid

9 maart 2015 · Nieuws

Kies je voor de vrijheid van meningsuiting of de levens van je vrienden? In de educatieve game Wartime Stories komen jongeren voor dit soort waargebeurde dilemma’s te staan.

Kies je voor de vrijheid van meningsuiting of de levens van je vrienden? In de educatieve game Wartime Stories komen jongeren voor dit soort waargebeurde dilemma’s te staan. Vanaf nu is het eerste level van de game gratis online te spelen. 

In deze game leren jongeren over de geschiedenis van de oorlog in Nederlands-Indië, het verzetsblad Trouw en de ontwikkelingen aan het Oostfront tijdens de Tweede Wereldoorlog. 25 geselecteerde spelers van het eerste level maken eind april tijdens een bijzonder finale event onder andere kans op de titel ‘Wartime Stories journalist van het jaar’. De game wordt daarna onderdeel van een lespakket voor het voortgezet onderwijs.

Op 5 mei is het zeventig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in Nederland eindigde. In de educatieve documentaire game Wartime Stories kruipt de speler in de huid van een journalist en gaat op zoek naar waargebeurde verhalen uit de oorlog. Hierbij moet worden omgegaan met gevaar, gebrek aan informatie, loyaliteitsvragen en onzekerheid. De informatie in de game is volledig gebaseerd op bestaande interviews en archiefmateriaal als foto’s, video’s, audio en tekstdocumenten, die te vinden zijn via www.oorlogsbronnen.nl. Dit archiefmateriaal is verwerkt in nieuw beeldmateriaal.

Het eerste level van de game dat betrekking heeft op de oorlog aan het Oostfront is nu gratis online te spelen op www.wartimestories.nl. Hiermee start ook een nationale competitie. De lancering vindt officieel plaats op de middelbare scholen De Savornin Lohman (woensdag 11 maart) en Alberdingk Thijm College te Hilversum, waar verscheidene klassen zullen deelnemen. Na het spelen van het level wordt gevraagd om in de eigen omgeving een verhaal over de Tweede Wereldoorlog te zoeken.

Onder andere op basis van deze eigen bijdrage worden 25 finalisten van 12 t/m 17 jaar geselecteerd die eind april meespelen in de Wartime Stories finale bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De ingezonden verhalen worden tentoongesteld en de finalisten krijgen een nieuwe uitdaging voorgelegd in lijn met de game. Ze maken kans om naar huis te gaan met onder andere de titel ‘Wartime Stories journalist van het jaar’. Vanaf schooljaar 2015-2016 zal de game onderdeel zijn van een lespakket voor Mens en Maatschappij, Geschiedenis voor de tweede en derde klas van vmbo, havo en vwo.

Butch & Sundance Media, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Netwerk Oorlogsbronnen, Uitgeverij Deviant en XNY hebben Wartime Stories ontwikkeld. Dit innovatieve project is mede mogelijk gemaakt door Nationaal Comité 4 en 5 mei en Stichting Democratie en Media.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards