Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Lancering samenwerkingsverband Kenniscentrum Oorlogsbronnen

14 januari 2015 · Nieuws

Het Kenniscentrum Oorlogsbronnen is gelanceerd. Het samenwerkingsverband zorgt voor de bundeling van activiteiten, (digitale) producten en diensten rondom de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.

In het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies is vandaag het Kenniscentrum Oorlogsbronnen gelanceerd. Dit samenwerkingsverband van verschillende erfgoedorganisaties, archieven en ontwikkelaars gaat werken aan de bundeling van activiteiten, (digitale) producten en diensten rondom de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Het NIOD is coördinator van dit programma en wordt bijgestaan door Digitaal Erfgoed Nederland (DEN).

Vraag en aanbod

Het doel van het Kenniscentrum Oorlogsbronnen is dat vanuit thematische samenwerking met vele organisaties in Nederland hun  bijzondere en waardevolle Tweede Wereldoorlog- en Holocaustcollectie beter de weg vindt naar de gebruiker. Hiermee streeft het kenniscentrum naar een betere afstemming van vraag en aanbod.  

Want hoewel de interesse voor de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust 70 jaar later nog altijd groot is, staan we op een omslagpunt. Ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust verdwijnen, de belangstelling in deze thema’s verandert en door alle digitale ontwikkelingen zijn de mogelijkheden om informatie te vinden en te verspreiden eindeloos.

In dit samenwerkingsverband gaan instellingen meer profiteren van elkaars expertise en ontwikkelen ze gezamenlijke producten en diensten die aansluiten op de interesse van de gebruiker anno nu. Als eerste stap zal in 2015 in verschillende werkgroepen verkenningen worden uitgevoerd naar gedeelde beleidsspeerpunten, al voor handen zijnde diensten en producten en strategieën om collecties beter vindbaar te maken voor de gebruiker.

Gebruikersonderzoek

Een van de eerste projecten van het kenniscentrum is een grootschalig marktonderzoek naar deze gebruikers. Wie zijn zij? Waar is behoefte aan? En hoe willen zij bediend worden, nu en in de toekomst? Dit onderzoek geeft inzicht in de nog altijd grote belangstelling in Nederland voor de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Het kenniscentrum werkt hierin samen met TNS-NIPO. De resultaten van dit onderzoek worden eind april bekend gemaakt.

Lijst van deelnemers

NIOD (coördinator) bijgestaan door partner Digitaal Erfgoed Nederland (DEN).
Andere betrokken organisaties zijn: Archief2020, Atria, Bevrijdingsmuseum Zeeland, DANS-KNAW, Digitale Collectie, Erasmus Universiteit Rotterdam, Fries Verzetsmuseum, Historisch Centrum Overijssel, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Indisch Herinneringscentrum, Kennisland, Koninklijke Bibliotheek, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Nationaal Archief, Nationaal Monument Kamp Vught, Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Oorlogsmuseum Overloon, Reinwardt Academie, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Seecr, Sociaal en Cultureel Planbureau, Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, TNS NIPO, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Vrije Universiteit Amsterdam en Wikimedia Nederland.

Het Kenniscentrum Oorlogsbronnen bouwt voort op het Netwerk Oorlogsbronnen (www.oorlogsbronnen.nl) en is mogelijk gemaakt dankzij steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het vfonds, het Prins Bernhardcultuurfonds en Archief2020.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards