Back to top

Ieder schilderij, plakkaat, artikel, foto of archiefstuk heeft een eigen verhaal. Soms is het verhaal groot, soms klein. De gemene deler is dat ieder stuk uniek is en zijn eigen geschiedenis heeft. In deze rubriek wordt zo’n uniek object uit de WOII-zoekmachine oorlogsbronnen.nl uitgelicht. Deze aflevering: de mobilisatie van het Nederlandse leger.

Op 28 augustus 1939 begint de mobilisatie van het Nederlandse leger. Militairen die met verlof zijn worden opgeroepen en getraind. Door het hele land worden soldaten geplaatst, strategische plekken veiliggesteld, bunkers gebouwd en stellingen verstevigd. Het Nederlandse leger telt uiteindelijk 300.000 manschappen.

Deze dienstplichtige mannen zijn vaak ver van huis. In oorlogsbronnen.nl is een film te vinden die een mooi tijdsbeeld geeft van hoe zij de mobilisatietijd doorkwamen. Te zien is hoe de soldaten de periode voor de oorlog vullen met alledaagse bezigheden zoals voetballen, kaartspelen, matrassen vullen en het lezen van de krant. Ze waren bij een boer ingekwartierd en hielpen met de koeien. Maar ook het graven van stellingen en een parade met appèl op de binnenplaats van het Muiderslot staan op film.

Het over het algemeen luchtige karakter van deze beelden steekt scherp af tegen de oorlog die Nederland nog te wachten stond. Op 10 mei 1940 valt Duitsland Nederland aan. In die meidagen is ook gefilmd: twee Duitse vliegtuigen komen laag over in beeld. Nederlands capituleert op 15 mei 1940, na het Duitse bombardement op Rotterdam. Zeeland houdt dan nog enkele dagen stand.

Wie in oorlogsbronnen.nl zoekt op ‘Mobilisatie’ vindt naast deze video nog meer foto- en beeldmateriaal, kranten, dagboeken, prentbriefkaarten en mobilisatiemonumenten.