Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Georganiseerd verzet, instructie stengunsNIOD Beeldbank WO2

Personenportal WO2 stap verder na geslaagde pilot met 360duizend namen

10 juli 2017 · Nieuws
Eén toegang op namen van honderdduizenden mensen in de Tweede Wereldoorlog. Dat komt steeds dichterbij. Een pilotversie van de Personenportal WO2, waarbij testsets van in totaal ruim 360.000 namen uit verschillende collecties zijn gekoppeld, is geslaagd. Dat betekent dat het Netwerk Oorlogsbronnen met partners verder gaat met de ontwikkeling van de toegang op personen.

Met de personenportal-demonstrator is een grote stap in de toegankelijkheid van persoonsgegevens uit de Tweede Wereldoorlog gezet. Deze technische omgeving is dit voorjaar gebouwd en geeft een heldere visualisatie van de gekoppelde gegevens. Informatie over één persoon uit verschillende registraties komt samen in een tijdlijn en kaart. En vertelt dus bijvoorbeeld het verhaal van een man uit Vlaardingen die wordt opgepakt in Berlijn in 1942. Vervolgens vastzit in het Oranjehotel, Kamp Amersfoort en Natzweiler, en op transport gaat naar het oosten waar hij overlijdt in Mauthausen.

Presentatie Lizzy Jongma Pilot Personenportal WO2

 

personenportal
personenportal
Demonstrator Personenportal WO2

De techniek achter de Personenportal WO2

Hoe gaat dat, het koppelen van honderdduizenden namen? De Personenportal bestaat uit een aantal zoek- en matchstrategieën. Dat wil zeggen dat met behulp van Google-achtige strategieën bronnen worden samengebracht. Organisaties leveren namenbestanden aan, die door middel van zoekvragen worden ‘gelezen’. Dat wil zeggen, elke voorkomende persoon wordt geïdentificeerd aan de hand van (voor zover beschikbaar) een voor- en achternaam, geboortedatum en –plaats. En waar bekend ook sterfdatum en -plaats.

Vervolgens zorgen match-strategieën voor het samenbrengen van informatie over één persoon uit oorspronkelijk verschillende databases. Denk dan aan een reeks vragen die aan de data wordt gesteld om ervoor te zorgen dat telkens de juiste stukjes informatie gekoppeld worden. Dat klinkt makkelijker dan het is. Alleen al omdat de projectpartners dezelfde persoon op verschillende wijze in hun registratie kunnen hebben staan. Misspellingen, verschillen in datums, of juist ontbrekende informatie maken het bepalen of in meerdere namenindexen over dezelfde persoon wordt gesproken, lastig.  

Een verrijking in meerdere opzichten

Maar de techniek om dat wel te kunnen, en ook te visualiseren, is nu dus gepresenteerd in een pilotversie van de Personenportal WO2. De zoekingang is in meerdere opzichten een verrijking voor projectpartners. Het geeft ‘nieuwe namen’ voor sommige organisaties. Maar biedt ook contextinformatie over personen, bijvoorbeeld over de reis die ze maakten voor of nadat ze in een bepaald kamp gevangen hebben gezeten. Daarnaast kan eigen informatie geschoond worden van eventuele fouten, die naar voren komen na vergelijking met de namenlijsten of administraties van collega-organisaties.  

De Googeliaanse zoektechnieken maakt de vindbaarheid van gegevens optimaal. Maar het is ook voor het eerst dat zoveel namenbestanden samenkomen. Eerder zijn al allerlei vergelijkingen gemaakt tussen verschillende namenbestanden (het Joods Historisch Museum en HC Kamp Westerbork hebben hierin samengewerkt bijvoorbeeld). Maar in de Personenportal WO2 worden tientallen overzichten aan elkaar gekoppeld. Naast de grotere collecties van partners als OGS en NIOD (erelijst) bijvoorbeeld ook van Kamp Amersfoort – gegevens die nooit eerder in context zijn geplaatst. 

Samenwerken met veertien partners

Het Netwerk Oorlogsbronnen en de veertien projectpartners CBG | Centrum voor familiegeschiedenisHC Kamp WesterborkJoods Cultureel KwartierNationaal ArchiefNationaal Comité 4 en 5 meiNederlandse Rode KruisNIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudiesNationaal Monument Kamp VughtNationaal Monument Kamp AmersfoortOorlogsgravenstichtingOranjehotel en de Stichtingen Vriendenkring Neuengammeoud-Natzweilers en oud-Dachauers, verwachten de Personenportal WO2 eind 2017 op te leveren. De portal wordt ontwikkeld in samenwerking met Spinque.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards