Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
The Linking Open Data cloud diagram

Workshop Clariah Linked Data-tools gebruiken

21 juni 2017 · Nieuws
Een groep van twintig collega’s verzamelden zich met hun datasets op 13 juni bij het Spinhuis in Amsterdam. Daar vond de workshop over Linked Data van CLARIAH plaats: een kennismaking met allerlei digitale tools voor het creëren en gebruiken van Linked Data.

Een groep van twintig collega’s – van onderzoekers tot databeheerders en andere techneuten – verzamelden zich met hun datasets op 13 juni bij het Spinhuis in Amsterdam. Daar vond de workshop over Linked Data van CLARIAH plaats: een kennismaking met allerlei digitale tools voor het creëren en gebruiken van Linked Data. Inge van Stokkom, datacurator bij het Netwerk Oorlogsbronnen, was er ook bij.

Toepassing CLARIAH-tools

De toepassing van CLARIAH-tools stond centraal. Doel was om aanwezigen te leren hoe je datasets kunt opschonen, koppelen aan andere datasets, en hoe de verrijkte dataset geanalyseerd en gevisualiseerd kan worden. Inge legt uit welke tools er voorbij kwamen, waar ze voor zijn en hoe zij deze gebruikt voor NOB. 

  • Openrefine: voor het opschonen van data. Dit is een gratis programma waar het Netwerk Oorlogsbronnen intensief gebruik van maakt en aanraadt voor het opschonen van collectiedata en interne thesauri. Het kan daarnaast gebruikt worden voor het verrijken van data door het binnenhalen van extra informatie via webservices (denk aan geografische coördinaten voor plaatsnamen). Openrefine kan, met een bepaalde add-on, gebruikt worden om RDF te maken van 'normale' data. Hier zijn een aantal goede handleidingen te vinden voor het gebruik van het programma:
  • Skosify: voor het controleren van skos-data op juiste formulering. Het is een al wat oudere tool die geïntegreerd gaat worden in Skosmos. Controleren van skos-data kan ook in het betaalde thesaurusbeheerprogramma Poolparty (het Netwerk Digitaal Erfgoed [NDE] heeft een licentie, in beheer bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed). De Linked Open Data WO2-thesaurus wordt beheerd in dit laatste programma. 
  • Cow: kan gebruikt worden om Linked Data te maken van csv-bestanden.
  • Anansi en Timbuctoo: Anansi is de 'data hub' voor linked data, met Timbuctoo als onderliggende infrastructuur. Er is hierbij aandacht voor de provenance (herkomst) van data en wijzigingen daarvan. Er wordt gebruik gemaakt van een grafische upload-tool waarmee allerlei soorten data geüpload kunnen worden.
  • Grlc: omzetten van sparql queries naar RESTful API's.
  • Gephi: een visualiseertool die goed past bij Linked Data, omdat het met grafen (graphs) werkt.

Tot slot zijn er een aantal interessante use-cases van onderzoekers besproken, zoals het Dutch Ships and Sailors project.

Ook interesse in het gebruiken van (één van de) tools, maar heb je vragen? Neem contact op met Inge of CLARIAH

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards