Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van de gemeente Venray. (1932) 1942-1990 (1994)

1942 - 1990

In de loop van 1942 werd de druk van de Duitse bezetting steeds meer voelbaar. Het gemeentebestuur werd praktisch ontmanteld. Op last van de Rijkscommissaris gingen de bevoegdheden van het college van B&W en de gemeenteraad over vanaf september 1941 over op de burgemeester, A.H.M. Janssen. In april-mei 1943 vonden in heel Nederland en ook in Venray stakingen plaats tegen de terugvoering van Nederlandse militairen in Duitse krijgsgevangenschap. Korte tijd later kwam het tot gedwongen tewerkstelling van jonge mannen in Duitsland. In augustus 1943 besloten een aantal Venrayers, die al enige tijd op eigen initiatief bezig waren met verzetsactiviteiten, tot samenwerking. Zij richtten het district Venray op van de Landelijke Organisatie (LO) voor hulp aan onderduikers. De LO Venray telde ongeveer dertig medewerkers die zich bezighielden met het regelen van gelden en bonkaarten, de verzorging van onderduikers, hulp aan Joden, pilotenhulp en de uitgave van eigen illegaal blaadje De Zwijger. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vonden hevige gevechten in en rondom Venray plaats en werden grote verwoestingen aangericht. Bij Overloon werd begin oktober 1944 één van de grootste tankslagen uitgevochten tussen de 107e Duitse Pantserbrigade enerzijds en de 7e Amerikaanse en de 11e Britse Tankdivisie anderzijds: de slag om Overloon. Aan beide zijden vielen vele honderden doden. Venray werd 18 oktober 1944 door de 3e Britse Infanteriedivisie bevrijd. Een week later vond echter op last van de Britse staf een algemene evacuatie plaats en de gehele winter 1944/1945 bleef Venray onbewoond frontgebied. Toen in 1945 de bevolking geleidelijk aan terugkeerde vond men een verwoeste kern, door vriend en vijand grondig vernield en leeggeroofd. Op de militaire begraafplaats in IJsselstein, de grootste en enige Duitse militaire begraafplaats in Nederland, liggen 31.598 Duitse soldaten begraven Het archief bevat de neerslag van de taken en activiteiten van de gemeente. Inventarisnummers 1-189 betreffen de notulen en besluiten van vergaderingen van de gemeenteraad en het College B&W te vinden. Onder B. III.3 vindt u Personeelsdossiers. Onder C.II.6.b zitten stukken betreffende de bevolkingsregistratie. Hier kunt u in de gedeeltes over de oorlogsjaren mogelijk relevante informatie vinden.

Vervaardiger
  • Gemeente Venray
Collectie
  • Gemeentearchief Venray
Type
  • Archief
Identificatienummer van Netwerk Oorlogsbronnen
  • Archief
Trefwoorden
  • Nederlands bestuur in Nederland
  • Nederlands bestuur tijdens WOII
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards