Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Drooggemaakte Grote Polder 1632-1978

1632 - 1978

In 1614 werd het Zoetermeersche Meer ten noordwesten van Zoetermeer ingepolderd. In het omliggende gebied, dat deel uitmaakte van de landen die behoorden tot de generale bepoldering (zie code 2.4.0), kwam veel natte vervening voor, waardoor rondom de Zoetermeersche Meerpolder grote waterplassen ontstonden. Op 12 januari 1767 verleenden de Staten van Holland en West-Friesland octrooi aan schouten en ambachtsbewaarders van Zoetermeer, Stompwijk en Wilsveen tot het bedijken en droogmaken van die plassen. Het ging om de onder het ambacht Zoetermeer gelegen polders de Leijens, de Vier Bonnen Langeland en de Buitenweg en de onder de ambachten Stompwijk en Wilsveen gelegen Grote polder. De directie van het droogmakingsproject werd gevormd door de schout en vier heemraden van Zoetermeer en de schout en drie heemraden van Stompwijk en Wilsveen. In 1771 kwam de droogmaking gereed. Vier jaar later, op 25 september 1775, sloten de schouten en ambachtsbewaarders van beide ambachten een overeenkomst van separatie, waarin werd bepaald dat elk ambacht zijn aandeel in de droogmaking vrij mocht besturen en beheren. De droogmakerij werd dus gescheiden in twee delen, waaruit de Drooggemaakte Grote polder en de Zoetermeersche of Nieuw Drooggemaakte polder (later: de Nieuwe polder, zie code 2.4.9.2) ontstonden. De grens tussen beide polders werd gevormd door een scheisloot, die vanaf de Voorwegwatering in een rechte lijn naar de ringvaart van de Zoetermeersche Meerpolder werd gegraven. Aan beide kanten van de sloot werd een kade aangelegd, zodat er twee waterstaatkundige eenheden ontstonden met elk een eigen bemaling. * De Drooggemaakte Grote polder werd rondom besloten door een eigen ringdijk. In het zuidwesten werd de polder begrensd door de Voorwegwatering en de Molenvaart, in het noordwesten door de Stompwijkse vaart, in het noordoosten door de Kees-Jan-Koenensloot en in het oosten door de ringvaart van de Zoetermeersche Meerpolder. Op 1 januari 1979 werd de polder als zelfstandig orgaan opgeheven en opgenomen in het waterschap De Ommedijck.

Vervaardiger
  • Drooggemaakte Grote Polder
Collectie
  • Hoogheemraadschap van Rijnland
Type
  • Archief
Identificatienummer van Netwerk Oorlogsbronnen
  • Archief 2.4.2
Trefwoorden
  • Krijgsverrichtingen 1940-1945
  • Openbare orde en veiligheid
  • Openbare orde en veiligheid - overig
  • Krijgsverrichtingen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards