Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Reichskriegsflagge

1940 - 1945

Op de Amsterdamse Oosterbegraafplaats waren een aantal vakken gereserveerd voor Duitse militairen die in Nederland waren gestorven. Er zijn foto’s bewaard gebleven van de rijen kisten bedekt met Reichskriegsflagge en een Wehrmachthelm. De illegaal werkende fotograaf Ad Windig heeft op straat een foto gemaakt van een man die met een bakfiets vol houten kruizen met daarop de namen van gestorven Duitsers op weg is naar de begraafplaats. Op een van kruizen is de naam zichtbaar van Heinrich Fischer (1904-1945). Soldaat Fischer uit Siegelau in het Zwarte Woud was gewond geraakt bij Kalkar. Hij werd naar Nederland vervoerd en kwam terecht in het Westergasthuis, zoals het Wilhelminagasthuis tijdens de bezetting heette. Daar stierf hij op 2 maart 1945. Na de bevrijding werden de Duitsers herbegraven op oorlogsbegraafplaats IJsselstein bij Venray.

Organisatie
Collectie
  • textielcollectie
Type
  • vlag
Identificatienummer van Amsterdam Museum
  • KA 7771
Trefwoorden
  • bezetting 1940-1945
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards