Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Cliché van foto uit mei 1940 van de gedeeltelijk verwoeste Laurenskerk, met middenvoor een man, met de tekst "Rotterdam Groote Kerk"

1943

De heer W. Struik werkte als chemograaf in 1940-1945 bij Chemigrafia. Een onbekende fotograaf benaderde de mentor van de heer Struik (de heer J. de Groot, die huisvriend van de familie Struik was), om van zijn foto's cliché's te maken. De Groot maakte 's avonds na werktijd 'als overwerk' met Struik (destijds 17 jaar oud) de cliché's voor spertijd in februari 1943. Er zijn er circa 60 geweest. Struik maakte de afdrukken op stencils, waarvan er twaalf op één blad konden. De oplage was enkele honderden. In twee tot drie maanden is de oplage gedrukt. Deze werd door Struik gebracht naar adressen in Amsterdam, die gecodeerd werden doorgegeven (onder meer naar Schalkburgerstraat 9, Amsterdam; een Joodse middenstandsbuurt in Transvaalwijk). Struik maakte ook stempels en persoonsbewijzen waarvan de cliche's bij Chemigrafia werden gemaakt. Hij begon met verzetswerk nadat Joods personeel op een zekere dag niet meer op de zaak kwam. De aan Museum Rotterdam geschonken cliché's en foto´s bewaarde hij onder vloer van zijn huis. Cliché foto Groote Kerk in puin met alleen de toren nog staand en met middenvoor vanaf de middel een manspersoon met de rug naar de fotograaf en een boomtak in de rechterhoek.

Vervaardiger
  • Clichéfabriek Chemigrafia
Organisatie
Collectie
  • De heer W. Struik werkte als chemograaf in 1940-1945 bij Chemigrafia. Een onbekende fotograaf benaderde de mentor van de heer Struik (de heer J. de Groot, die huisvriend van de familie Struik was), om van zijn foto's cliché's te maken. De Groot maakte 's avonds na werktijd 'als overwerk' met Struik (destijds 17 jaar oud) de cliché's voor spertijd in februari 1943. Er zijn er circa 60 geweest. Struik maakte de afdrukken op stencils, waarvan er twaalf op één blad konden. De oplage was enkele honderden. In twee tot drie maanden is de oplage gedrukt. Deze werd door Struik gebracht naar adressen in Amsterdam, die gecodeerd werden doorgegeven (onder meer naar Schalkburgerstraat 9, Amsterdam; een Joodse middenstandsbuurt in Transvaalwijk). Struik maakte ook stempels en persoonsbewijzen waarvan de cliche's bij Chemigrafia werden gemaakt. Hij begon met verzetswerk nadat Joods personeel op een zekere dag niet meer op de zaak kwam. De aan Museum Rotterdam geschonken cliché's en foto´s bewaarde hij onder vloer van zijn huis.
Type
  • Object
Rechten
Identificatienummer van Museum Rotterdam
  • http://museumrotterdam.nl/collectie/item/73466
Trefwoorden
  • kerk
  • cliché
  • figuur
  • drukplaat
  • informatievorm
  • man
  • drukkersuitrusting
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards