Nederlandse Militaire Missie bij de Geallieerde Bestuursraad in Duitsland (Bonn), sectie IV (Restitutie- en Reparatiezaken)
Na de val van het Derde Rijk bestond Duitsland niet meer als soevereine staat. Maar voor Nederland waren officiële contacten met het achterland van groot belang. Daarom was Den Haag vanaf augustus 1945 door middel van de Nederlandse Militaire Missie (NMM) in Berlijn bij de Geallieerde Bestuursraad vertegenwoordigd. Deze missie stond aanvankelijk onder leiding van vice-admiraal L.A.C.M. Doorman en vanaf februari 1948 van vice-admiraal J.M. de Booy. Na de oprichting van de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) werden de betrekkingen hersteld. De missie verhuisde in 1950 naar Bonn. Sectie IV hield zich bezig met restitutie en reparatie.Het archief bevat correspondentie met de geallieerde bezettingsautoriteiten over de teruggave van door de Duitse bezetter geroofde goederen. Het betreft algemene stukken over vee, schepen of machines, maar ook specifieke zaken als de inventaris van de Hoefsmidschool in Amersfoort en stukken betreffende de opsporing van juwelen, gouden en zilveren voorwerpen behorend aan het Koninklijk Huis.
- Nationaal Archief, Den Haag
- Archieven Nationaal Archief
- Archief
- Archiefbloknummer: Z21067
Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer