Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Netherland Forces Intelligence Service [NEFIS] en Centrale Militaire Inlichtingendienst [CMI] in Nederlands-Indië

1942 - 1960

Het archief van Nefis en het latere CMI bevat materiaal wat inzicht biedt in het spionage- en inlichtingenwezen van de Nederlandse krijgsmacht en overheid in Nederlands-Indië ten tijden de Japanse bezetting en gedurende de periode 1945 tot 1949. Van de periode waarin de Tweede Wereld Oorlog zich voltrok in het Verre Oosten, is er materiaal aanwezig betreffende de organisatie en reorganisatie van de Nefis en CMI, verslagen van krijgsverrichtingen, militaire intelligence, rapportages inzake interrogatie van krijgsgevangenen, en materiaal m.b.t. "party's" uitgezonden naar bezetgebied. Tevens bevat het archief verslagen van de Nederlandse Liaison Officieren bij de verschillende militaire- en inlichtingen diensten van de gealieerdenmogendheden, dag- en weekrapporten van Nefis agenten en bureaus, topografische informatie, en stukken betreffende de organisatie van een intelligence- en security-organisatie in Nederlands-Indië bij herstel van het Nederlands gezag.In algemene zin over de gehele periode waarover dit archief strekt, zijn er veel stukken en verslagen met een politieke, militaire en of economische strekking. Ook zijn er stukken die meer specieke informatie bevatten zoals namenlijsten van personeel, of bijvoorbeeld het "Handbook of Netherlands East Indies for Air Intelligence Officers", pamfletten en bekendmakingen, een B Paspoort van Soekarno, stukken betreffende de moord op de Loerah van Glindak, verslagen van verhoren, een "Constitution of the Union of Soviet Socialist Republics", stukken afkomstig uit Republikeins gebied, of lidmaatschapsbewijzen van Republikeinse politieke partijen en verzetsbewegingen .De meerderheid van stukken is uiteindelijk gerelateerd aan de na-oorlogse-periode in Nederlands-Indië en Indonesië. Hierbij valt te denken aan rapporten van Nefis onderzoekscommissies betrokken bij o.a. het Netherlands War Crime Investigation Team, materiaal afkomstig van Britse eenheden, stukken aangaande in Indonesië verblijvende Japanners, en betrouwbaarheidsonderzoeken van onderdanen. Van een andere aard zijn de stukken m.b.t. verschillende soorten millitaire intelligence, verslagen van gevechtshandelingen, stukken aangaande communistische agitatie, "luisterrapporten"en stukken betreffende psychologische oorlogsvoering contra de TRI. Daarnaast is er aanwezig een sectie buitgemaakte stukken met o.a. materiaal afkomstig van de Republikeinse regering en verschillende delegaties.Het archief bevat ook een veelheid aan correspondentie van bijvoorbeeld, Generaal Spoor, de Militaire Olie Rehabilitatie Dienst (MORD), luitenant-kolonel Haverkamp, vice admiraal Helfrich, Mohammed Hatta, en correspondentie aangaande R.P.P. Westerling.

Vervaardiger
  • Nationaal Archief, Den Haag
Collectie
  • Archieven Nationaal Archief
Type
  • Archief
Identificatienummer van Nationaal Archief
  • Archiefbloknummer: K1
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards