Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Parket van de Procureur-generaal te Amsterdam

1940 - 1949

Geraadpleegde bronnen: Staatsblad nr. 20, Wet van den 18den April 1827, op de zamenstelling der regterlijke magt en het beleid der Justitie. Het archief: Het semi-statisch archief van het parket van de procureur-generaal werd tot 1987 bewaard in de archiefruimten van het paleis van justitie te Amsterdam en deels wegens plaatsgebrek in de archiefruimten van het kantongerechtsgebouw in Amsterdam. In dat jaar zijn deze archiefbestanddelen overgebracht naar de centrale archiefbewaarplaats van het arrondissement. De functies van procureur-generaal bij het gerechtshof: De procureur-generaal bij het gerechtshof staat aan het hoofd van het openbaar ministerie bij het gerechtshof en als zodanig belast met het vervolgen van strafbare feiten in hoger beroep, die in eerste instantie door de rechtbanken in het ressort van zijn gerechtshof behandeld zijn, met de handhaving der wetten en met het doen uitvoeren van alle strafarresten (vonnissen). Daarbij gaat het ook om zaken waarin belanghebbende zich beklaagt over het uitblijven van een vervolging door de officier van justitie. Taken van het parket van de procureur-generaal: Op het parket wordt de administratie van het openbaar ministerie gevoerd. De inkomende strafzaken worden er geregistreerd, de dagvaardingen voor de verdachten en getuigen worden er uitgezonden en na de veroordelende arresten wordt de tenuitvoerlegging door het parket verzorgd. Voorgeschiedenis: Bij wet van 10 november 1875 werden de huidige vijf gerechtshoven in Nederland (die te Amsterdam, Arnhem, 's-Gravenhage, 's-Hertogenbosch en Leeuwarden) ingesteld en daarbij de parketten van de procureurs-generaal. Deze wet trad in werking op 1 januari 1876.

Collectie
  • Archieven Noord-Hollands Archief
Type
  • Archief
Identificatienummer van Noord-Hollands Archief
  • 466
Trefwoorden
  • Categorie
  • Justitie en rechtspraak
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards