Boeren naar het Oosten. "Den Haag, 22 februari 1943.
Boeren naar het Oosten. "Den Haag, 22 februari 1943. Wederom is maandag een transport boeren naar het oosten vertrokken om zich daar in te zetten voor de landbouw. Moeder geeft haar zoon nog een verassing mee." In het oosten, Duitslands 'Lebensraum', zou met ijzeren vuist geregeerd worden. Het zogeheten Generalplan Ost (GPO), oftewel 'Algemeen Plan voor het Oosten', voorzag in de complete verbanning van ruim 45 miljoen Slavische mensen evenals veel Balten tot achter de Oeral, zodat deze gebieden door Duitsers bevolkt konden worden. Naar Hitlers orders moest de Krim bijvoorbeeld zo snel mogelijk van alle 'vreemde volkeren' vrijgemaakt worden, alvorens het als de provincie Gotenland aan het Duitse Rijk toegevoegd zou worden. De al aanwezige Volksduitsers zouden aangevuld worden met nieuwe migrerende boeren uit het westen, in eigen Rein-Arische dorpen wonen en een elite van herenboeren vormen. De goede gronden van onder andere de Oekraïne zouden door hen bewerkt worden om zo de 'graanschuur van het Reich' te vormen waarmee de snelgroeiende Duitse bevolking gevoed zou worden. De Duitsers probeerden ook Nederlanders naar deze gebieden te lokken met beloftes van grote lappen grondgebied, en Himmler wou later ook dwangmatig Hollanders en Vlamingen vestigen in het veroverde oosten. Onder meer de 'Nederlandse Oost Compagnie' (naar de VOC, de Verenigde Oost-Indische Compagnie) hield zich bezig met deze activiteiten, waar tijdens de oorlog niets van terecht kwam.
- T.A. Meijer / Verbond van Nederlandsche Journalisten (VNJ)
- NIOD
- Foto
- 215782
- Landbouw
- Oostkolonisatie
- Boeren
Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer
![](https://data.spinque.com/iiif/2/https%3A%2F%2Fimages.memorix.nl%2Fniod%2Fthumb%2F1000x1000%2F4248bd03-00a5-875c-cb85-266907ef7e04.jpg/full/full/0/default.jpg)