Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Familie van Nagell, Huize "Doornveld". Huis gebouwd in 1862.

1934 - 1936

Familie van Nagell, Huize "Doornveld". Huis gebouwd in 1862. In 1936 kwam er een nieuwe koper en tevens bewoner, namelijk J.H.E. baron van Nagell, die ook al burgemeester van Doorn was. In 1969 vertrekt de baron en het huis wordt gekocht door een Stichting voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte bejaarden. Justinus Hendrik Egbert baron van Nagell (1890-1972), burgemeester van Waardenburg en Doorn, tot 1955, kamerheer van koningin Juliana . Vanaf 1950 werd hij conservator/intendant van Huis Doorn, de voormalige woning van ex keizer Wilhelm II sinds 1918 dat in 1950 voor het publiek werd opengesteld. Hij had bovendien de ex-keizer persoonlijk gekend en diens 80e verjaardag in 1939 bijgewoond. Van Nagell trouwde 2x en had twee dochters. P. Bosman was in zijn diensttijd, ca. 1936, beveiliger van de Duitse ex keizer in Doorn. Mogelijk was hij ingekwartierd op het landgoed Doornveld en leerde zo de familie van Nagell kennen. Petrus Jozephus (roepnaam Piet) Bosman wordt op 31 maart 1914 geboren te Wilnis en overlijdt op 18 oktober 1986 in Zijpe. Hij groeit op binnen een groot gezin op boerderij “De Kraanvogel” in Wilnis, provincie Utrecht. Deze boerderij speelt tijdens de Bezetting een belangrijke rol als centrum van het georganiseerde en gewapende Verzet en verbergt vele onderduikers en wapens.Als dienstplichtig militair gaat Piet Bosman van 1946 tot 1949 naar Indonesië. Hij wordt daar legerfotograaf. Terug in Nederland werkt hij als ambtenaar bij het Ministerie van Economische Zaken. Zijn grote passie is fotografie Ongeveer de helft van de opnamen is gemaakt in het bevrijdingsjaar 1945. In deze periode woont Piet in Alkmaar en fotografeert hij de roerige dagen in mei met onder andere haar voedseldroppingen op vliegveld Bergen en de intocht der Geallieerden. Ook gaat hij al fotograferend naar Den Helder, Wervershoof,Texel, Medemblik, en Wilnis en documenteert beschadigde huizen , de onderwater gezette Wieringermeer .

Vervaardiger
  • P.J. Bosman
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards