Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Luchtfoto van de half gezonken M.S. 'Zuiderdam'. Eigenaar was de Holland Amerika lijn te Rotterdam.

Luchtfoto van de half gezonken M.S. 'Zuiderdam'. Eigenaar was de Holland Amerika lijn te Rotterdam. Tekst bij de foto: Het schip was in mei 1940 in aanbouw bij de Dok en Werf Maatschappij Wilton Feijenoord te Schiedam. De bouw werd na de capitulatie zeer langzaam voort gezet. Op de avond van 28 augustus 1941 werd het schip, liggend bij Vijfhuizen - Schiedam aangevallen door zes Engelse bommenwrpers en werd het ter hoogte van de machinekamer getroffen. Het begon rechtstandig te zinken en tevens brak er brand uit. De brand aan boord breidde zich snel uit en korte tijd later stond het schip in lichterlaaie. De brandweer spoot groete hoeveelheden water in het schip. Hierdoor verloor het zijn stabiliteit en kapseisde. Hoewel er grote schade aan het schip was ontstaan door de brand en men er aan twijfelde of het nog gerepareerd kon worden, gaf de eigenaar de opdracht om het toch te bergen. Elf maanden later, op 25 juli 1942 was het schip gelicht en werd het geplaatst in het 4.000 tonnen dok van de werf. Hier werden de gaten gedicht, waarna het naar een ligplaats in de Waalhaven werd gesleept. Hier werd het schip op 13 september 1944 door de Duitse Marine gevorderd. Op 22 september werd het als blokschip door de Duitsers tot zinken gebracht in de Nieuwe Waterweg. Hier zonk het tegen de Noordelijke oever met een slagzij naar bakboord. De locatie lag ongeveer 2 kilometer van Maassluis. Het lag in de bedoeling om het schip in de vaargeul te laten zinken, maar door de sterke stroming werd het zinkende schip tegen de noordelijke oever gedrukt. Het wrak werd op 14 november 1946 weer naar boven gebracht en in een droogdok geplaatst. Hier bleek, dat het zo zwaar beschadigd was, dat het niet meer was te herstellen. Het schip werd op 14 april 1947 uitgedokt en in de Waalhaven opgelegd. In april 1948 werd het wrak voor sloop naar België verkocht.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards