Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Gemeente politie Amsterdam.

1942 - 1943

Gemeente politie Amsterdam. Foto uit een collectie van Jacobus Johannes Sijstermans.Van juli 1941 tot maart 1942 werkte hij als marechaussee. Van 1942 tot 1 juni 1944 was hij in dienst als agent van de politie te Amsterdam. 1 juni 1944 werd hij gedetacheerd in Westerbork. Op 19 september 1944 werd hij gearresteerd, vanwege hulp met ( valse) identiteitspapieren, door de Duitse politie en overgebracht naar strafkamp Termunten. In januari 1945 is hij ontsnapt en ondergedoken in de provincie Groningen. Op 26 september 1982 is hij in Amsterdam overleden. Na de WOII was hij drager van de zilveren eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau. De Verordening Organisatie Politie (VOP), die op 1 maart 1943 in werking trad bepaalde dat de politie een aangelegenheid van staatszorg was. De politiekorpsen van Amsterdam, Rotterdam, ’s-Gravenhage, Utrecht, Haarlem, Groningen, Eindhoven en Arnhem werden Staatspolitie. In 121 middelgrote gemeenten bleef de Gemeentepolitie bestaan, maar zij werd ondergeschikt aan de Staatspolitie-instanties. In de overige gemeenten van het land was de politiedienst in handen van de Staatspolitie zijnde de Marechaussee/Gendarmerie. Voor de gehele Nederlandse politie werd een uniform rangenstelsel met militaire benamingen vastgesteld en nieuwe uniformen. Met ingang van 10 november 1942 diende al te worden overgegaan tot het dragen van het nieuw in te voeren politie-uniform bij de gemeentepolitiekorpsen en nieuwe stedelijke Staatspolitiekorpsen. Voor de gehele Nederlandse politie kwam er een uniform met een platte pet met klep en een tuniek met een gesloten dubbele kraag. De kraag was voorzien van kraagspiegels met daarop de rangonderscheidingstekens. De petemblemen bestonden uit het politie-embleem (de springende granaat) op de petbol en daaronder, op de petband, het nationaal embleem (een kokarde in driekleur, omgeven door een lauwerkrans). Alle uniformknopen waren 'granaatknopen', waarop in reliëf de springende granaat als politie-embleem afgebeeld was. Door de schaarste van metaal en textiel werden lang niet alle politie-uniformen en uitmonsteringen conform de voorschriften vervaardigd of gewijzigd.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards