Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Nijkerk als toevluchtsoord tijdens WOII. Interview 02.

Marije van Ramshorst-Gerssen (86) woonde en werkte bij haar ouders op de boerderij, een gemengd bedrijf, op Slichtenhorst, een buurtschap buiten Nijkerk. Haar vader was Samuel Gerssen, tijdens de oorlog verantwoordelijk voor de voedseldistributie in Nijkerk en controle op slachten, oogsten en zwarthandel. (01:00-01:02; 01:15-01:19) In huis woonde vanaf november ‘44 een gezin uit Huisen bij Arnhem. Ondertussen kwamen dagelijks veel mensen op hongertocht langs en bleven er ook slapen. Het gezin was dat van Jan en Marie Nijenhuis, waarvan Marie zwanger was en Duitse was. Ze zaten eerst op een boerderij in buurtschap Appel, maar dat liep niet goed. Ze sliepen bij Gerssen op de kelderzolder (00:07-00:09). Marie beviel in januari van dochter Marrijtje, vernoemd naar moeder van Marije. Broer Ab Gerssen haalt dokter, maar komt terug ivm razzia in Nijkerk. Marije wordt er zelf op uitgestuurd, die dokter halverwege ontmoet. (00:14; 00:58-01:00). Er was veel ruilhandel om voedsel te krijgen; moeder was genereus met schaarse voedsel. Gerssen was CHU-politicus, kerkelijk Hervormd. Geloof werd niet expliciet genoemd voor hulpverlening; dat was vanzelfsprekend, ook omdat dat inging tegen de Duitsers en dat was altijd goed. (00:34) Het gezin leefde relatief ver van Nijkerk. Alleen vader kwam er dagelijks voor zijn werk. Burgemeester Bruins Slot was ondergedoken bij de zus van mw. Van Ramshorst op de boerderij Groot Ehrental, en later haar vader ook na de razzia in januari 1945. Grootgrondbezitter, NSB’er Van Leeuwen Boomkamp, vriend van Anton Mussert die er wel eens kwam jagen, verklikte niets. (01:38–01:39) Haar zwager werd tijdens de razzia Putten meegenomen nadat hij nietsvermoedend zijn vader, die al in de rij liep, vroeg waar ze heen gingen. Is niet teruggekeerd (00:54-00:55).

Vervaardiger
  • Stichting Oud Nijkerk
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards