Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Parachute t.b.v. postduif | Zeeuws-Vlaanderen

De parachute voor een postduif, afkomstig uit Zeeuws-Vlaanderen, is een bijzonder en zeldzaam stuk uit onze collectie. Deze parachute werd gebruikt door Christiaan Scheele en zijn vader, die in Zaamslag woonden, om boodschappen door te geven aan de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1939, toen de oorlog in Europa uitbrak, breidden de Britten hun Carrier Pigeon Service snel uit uit angst voor een Duitse invasie die de communicatie zou verstoren. De postduiven werden speciaal afgericht voor militaire doeleinden en speelden een cruciale rol in de oorlogsinspanningen. Vanaf 1942 werden duiven vaak meegegeven met bommenwerpers en marineschepen om vitale informatie over te brengen als andere communicatiemiddelen faalden. Het verhaal van Christiaan Scheele en zijn vader is bijzonder. Tijdens zware gevechten in Axel dropten de Polen een Engelse postduif in een harnas met een parachute, samen met een doosje instructies. De Scheeles verzamelden de benodigde gegevens en stuurden deze via de duif terug naar Engeland, waar de informatie doorgegeven werd aan het Poolse hoofdkwartier. Voor hun dappere inzet ontvingen ze na de oorlog een oorkonde van het Engelse leger. De parachute, inclusief harnas en berichtenkoker, werd door de familie Scheele als souvenir bewaard en uiteindelijk geschonken aan het Bevrijdingsmuseum Zeeland door Christiaans zoon. Dit unieke object geeft een bijzonder inkijkje in de rol van postduiven in de oorlog en het moedige werk van gewone burgers in tijden van conflict. Kom dit fascinerende stuk geschiedenis zelf bewonderen in het Bevrijdingsmuseum Zeeland en ervaar de verhalen van moed en innovatie die onze vrijheid mogelijk hebben gemaakt.

Collectie
  • Beeldbank Bevrijdingsmuseum Zeeland
Type
  • droppingsparachute
Identificatienummer van Bevrijdingsmuseum Zeeland
  • BMZ-000012
Trefwoorden
  • Tweede Wereldoorlog
  • Illegaliteit
  • Verzet
  • Postduiven
  • Dieren
  • Verzetsgroepen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards