Reiskoffer, dwangarbeider, Adrie Koopman
Adrie Koopman wordt in juli 1943, nauwelijks twintig jaar oud en pas getrouwd opgeroepen om in Duitsland te gaan werken. Hij duikt onder, maar wordt door de plaatselijke veldwachter gearresteerd en komt in het strafkamp Amersfoort terecht. Vandaar wordt hij op transport gesteld naar het Oosten als dwangarbeider. Via Berlijn komt hij in Riga, waar hij moet werken voor de zogeheten Ostbau. Als de Russische legers naderen wordt hij over de Oostzee naar Danzig (Gdansk) getransporteerd. Daar ontsnapt hij aan de bewaking en met de Russen op de hielen vlucht hij richting het weten. Lopend, liftend en per trein komt hij uiteindelijk weer thuis. Als hij er na de oorlog weer iets van probeert te maken wordt hij geconfronteerd met onbegrip en met de invloed van de veldwachter die hem arresteerde en die nu zijn straatje ten koste van hem schoonveegt. Een ontroerend verhaal wat verwoord is in het boekje "Dwangarbeider 3154, het verhaal van Adrie Koopman in de Tweede Wereldoorlog". Het Bevrijdingsmuseum kreeg op 11 maart 2011 de triplex reiskoffer van de heer A.C. Koopman van de familie.
- Beeldbank Bevrijdingsmuseum Zeeland
- reiskoffer
- BMZ-000028
- Tweede Wereldoorlog
- Dwangarbeid
- Dwangarbeiders
- Tewerkstelling
- Kamp Amersfoort
Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer
![](https://data.spinque.com/iiif/2/https%3A%2F%2Fais.axiellcollections.cloud%2FSBZ%2FAxiellWebAPi_Images%2Fwwwopac.ashx%3Fcommand%3Dgetcontent%26server%3Dimages%26value%3DBMZ-000028.jpg/full/full/0/default.jpg)