Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Franse Periscoop, Vlissingen

Vanaf 10 mei kwamen verschillende Franse troepen, onder leiding van de Franse admiraal Charles Platon, in Zeeland aan. In de namiddag van 10 mei trok de Franse gemotoriseerde Groupement Bauchesne Zeeuws-Vlaanderen binnen en stak vervolgens bij Breskens de Westerschelde over. Op 11 mei waren zij in westelijk Noord-Brabant aangekomen. Daarnaast landde op 11 mei over zee aangevoerde Franse infanterie met artillerie in Vlissingen en zowel in west- als oost-Zeeuws-Vlaanderen verscheen een Franse infanteriedivisie onder leiding van de generaals Deslaurens en Beaufrère. De doelstelling van de Fransen was de beveiliging van de Scheldemonding en het creëren van aansluiting met het geallieerde front in België. Deze Franse periscoop is door een Franse soldaat achtergelaten ter hoogte van de Irislaan / Begonialaan in Vlissingen. De heer Zijta (schenker) vertelde ons het volgende: De Franse soldaat wilde niet verder in het leger en is met behulp van twee Vlissingers naar een vissersboot in de haven gebracht. Ook voorzagen de Vlissingers de Fransman van nieuwe (burger)kleding en zorgden ervoor dat zijn militaire uniform, wapen, etc. werden gedumpt. Deze periscoop is altijd op zolder blijven liggen en op donderdag 31 juli 2014 geschonken aan het Bevrijdingsmuseum Zeeland.

Collectie
  • Beeldbank Bevrijdingsmuseum Zeeland
Type
  • periscoop
Identificatienummer van Bevrijdingsmuseum Zeeland
  • BMZ-000042
Trefwoorden
  • Tweede Wereldoorlog
  • Franse strijdkrachten
  • Fransen
  • Provincie Zeeland
  • Meidagen 1940
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards