koffiesurrogaat van Smalsko
De Duitsers confisqueren alle koffie in Nederland en brengen het naar Duitsland. Albert Heijn brengt een koffiesurrogaat met de naam ‘Smalsko’ op de markt. Voorraden koffiebonen werden in de Tweede Wereldoorlog door de bezetters in beslag genomen en naar Duitsland gebracht. Nieuwe bonen importeren was onmogelijk en dus zat het bedrijf met een probleem. De koffiebranders van Albert Heijn verzonnen een list. Ze gingen de koffie die er nog was vermengen met magere melkpoeder. Dit product was nog volop verkrijgbaar. Het koffiesurrogaat Smalsko (‘smaakt als koffie’) zag het levenslicht. In het begin van de oorlog was deze koffie goed te drinken. Albert Heijn had zelfs het octrooi op het unieke recept verworven. Duitse soldaten die met verlof naar Duitsland gingen, namen de koffie mee. Ze vonden het beter dan de ‘Bohnenkaffee in der Heimat!’ Toch raakte ook de magere melkpoeder op en ging Albert Heijn gerst als grondstof voor Smalsko gebruiken. Het drankje wat toen overbleef was niet veel soeps. Toch proefde bijna niemand het verschil; de smaak van de Nederlanders was door de oorlog te veel afgestompt.
- Beeldbank Bevrijdingsmuseum Zeeland
- Surrogaten
- SBKZ-003096
- Tweede Wereldoorlog
- Surrogaten
- Burgerbevolking
- Provincie Zeeland
Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer
![](https://data.spinque.com/iiif/2/https%3A%2F%2Fais.axiellcollections.cloud%2FSBZ%2FAxiellWebAPi_Images%2Fwwwopac.ashx%3Fcommand%3Dgetcontent%26server%3Dimages%26value%3DSBKZ-003096.jpg/full/full/0/default.jpg)