Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Markeringskruis (Veldgraf), Jean Maurice Dicaire

1944

De Canadees Jean-Maurice was de jongste van 13 kinderen in de familie Dicaire. Deze familie vestigde zich in de 19e eeuw in het kleine dorpje Aylmer (ten westen van de provincie Quebec). Later verhuisde ze naar naar Hawkesbury (Ontario) en tenslotte naar Montreal. Jean-Maurice had gelogen over zijn leeftijd om dienst te kunnen nemen in het Canadese leger. Op 17 jarige leeftijd nam hij dienst in het Régiment de Maisonneuve. De eenheid was op 7 juli 1944 als onderdeel van de 5e infanterie Brigade van het 2e Canadese leger in Frankrijk geland. Het regiment werd ingezet bij Falaise en Duinkerken. In september voerden ze strijd rondom Antwerpen en Turnhout. Het regiment werd vervolgens ingezet tijdens de Slag om de Schelde. Nadat ze bij Woensdrecht de Duitsers met veel moeite hadden verslagen werd de opmars richting Zuid-Beveland ingezet. Tijdens het oversteken van een niet bij name genoemde brug werd Jean-Maurice in zijn rug geraakt door een scherf van een Duitse mortiergranaat. Hij viel en werd naar het dichtstbijzijnde veldhospitaal gebracht. Helaas kwam hulp voor hem te laat. Hij stierf als gevolg van zijn verwondingen op zondag 29 oktober 1944. Dicaire werd begraven in een veldgraf. Dit markeringskruis stond bij zijn graf. Aan het eind van de jaren 40 werden veel militairen herbegraven. Veel graven werden verplaatst naar Bergen op Zoom. Dicaire bleef echter rusten op de algemene begraafplaats in Kloetinge. Er werd van zijn graf zelfs een monument gemaakt. Het markeringskruis raakte in de vergetelheid. Een oplettende Zeeuw zag dit voorwerp bij een vuilcontainer staan, hij zag direct de historische waarde in van dit object en heeft het geschonken aan het Bevrijdingsmuseum. Op het veldgraf staat Dicaire’s naam verkeerd vermeld. De familie ontving later een brief van priester G. Marchand. In deze op 12 november 1944 geschreven brief staat vermeld hoe Jean-Maurice het leven liet.

Collectie
  • Beeldbank Bevrijdingsmuseum Zeeland
Type
  • veldgraf
Identificatienummer van Bevrijdingsmuseum Zeeland
  • BMZ-000139
Trefwoorden
  • Tweede Wereldoorlog
  • Begraafplaatsen
  • Oorlogsslachtoffers
  • Provincie Zeeland
  • Canadese strijdkrachten
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards