Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Ontsnappingskaart van Nederland, Belgie, Noord Frankrijk en Zuid-Oost Engeland

Alf Kristian Solbu werd op 11 mei 1913 geboren in Noorwegen. Solbu had voor de oorlog een winkel in radio's. Toen de oorlog uitbrak meldde hij zich al vrijwilliger en nam deel aan de gevechten tegen de Duitsers bij Dombås in 1940. In dat zelfde jaar vluchtte hij in een visserboot naar Schotland en meldde zich aan bij de Noorse troepen in Schotland. In 1942 was hij een van de 6 Noorse luitenants bij de Schotse 52. Lowland Division (157e Infanterie Brigade, 5de Bataljon The Highland Light Infantry Regiment) als luitenant en verbindingsofficier. In 1944 nam hij deel aan Slag om de Schelde en sneuvelde na de oversteek van het Sloe op 4 november 1944 in de polders rondom Nieuwland. Volgens de War diaries van het 5th Bataljon liep Solbu op een aantal Duitsers af die zich over wilden geven. Hij werd vervolgens neergeschoten door een groep Duitsers die zich een eindje verderop hadden verschanst en niet hadden gezien dat dit een witte vlag situatie was. Alf was in Schotland getrouwd met Schotse Elizabeth Welsh. Samen hadden ze een zoon, Harald. Deze linnen ontsnappingskaart vond Horman Macloud van het 5e Bataljon Highland Light Infantry in de jaszak van Alf Kristian toen zijn stoffelijk overschot geborgen werd. Hij heeft de kaart altijd bewaard en op een gegeven ogenblik aan het museum geschonken.

Collectie
  • Beeldbank Bevrijdingsmuseum Zeeland
Type
  • ontsnappingskaart
Identificatienummer van Bevrijdingsmuseum Zeeland
  • SBKZ-000395
Trefwoorden
  • Tweede Wereldoorlog
  • Vliegtuigen
  • Provincie Zeeland
  • Luchtoorlog
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards