Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Rijks-bruinbrood-kaart

Dit object is een 'Rijks-bruinbroodkaart', een distributiekaart die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland werd gebruikt om de schaarse voedselvoorraden, zoals brood en meel, te verdelen. Deze kaarten waren deel van een strikt gereguleerd systeem dat burgers recht gaf op een bepaalde hoeveelheid voedsel per periode, in dit geval voor de twaalfde week. Op de kaart staan specifieke regels vermeld, zoals het verbod op het geheel of gedeeltelijk overdragen van de kaart en het verbod om losse bonnen te gebruiken. Ook mocht de kaart niet aan de bakker of winkelier in bewaring worden gegeven en de verkoper moest de bonnen afscheuren. Het overtreden van de distributieregels kon bestraft worden volgens de Distributiewet van 1916, wat de ernst van deze reglementen onderstreept. Dit soort kaarten is een herinnering aan de moeilijke tijden van schaarste en de complexe systemen die nodig waren om de verdeling van essentiële goederen te beheren.

Collectie
  • Beeldbank Bevrijdingsmuseum Zeeland
Type
  • distributiekaart
Identificatienummer van Bevrijdingsmuseum Zeeland
  • SBKZ-003142
Trefwoorden
  • Tweede Wereldoorlog
  • Burgerbevolking
  • Distributie
  • Provincie Zeeland
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards