Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van Johannes Pieter ('Jo') Steenbergen (Breda, 14 april 1900 - Oranienburg, 3 mei 1942).

Archief van Johannes Pieter ('Jo') Steenbergen (Breda, 14 april 1900 - Oranienburg, 3 mei 1942). Verzetsdeelnemer. Gehuwd met Frederika J. Steenbergen-Riepsaame. Jo Steenbergen woonde tijdens de bezetting in Den Haag. Hij was directeur van een bedrijf van luxe taxi's en werd lid van de verzetsgroep OD. Hij werd gearresteerd en in eerste instantie in de Scheveningse strafgevangenis vastgehouden, later in kamp Amersfoort. Hij is tijdens het zogeheten Eerste OD-proces aangeklaagd wegens verboden wapenbezit, begunstiging van de vijand en spionage. Steenbergen was voor de bezetting als reserve-officier bij de landmachtreserve, de Vrijwillige Landstorm. Na de bezetting werd hij op erewoord vrijgelaten. Steenbergen heeft van het militaire vliegveld Iepenburg pistolen voor het verzet gestolen, zo wil de overlevering. Later had hij zeker wapens in zijn bezit. De genoemde eerste aanklacht was dus gegrond. Over de twee ander aanklachten zijn geen bijzonderheden bekend. Wel stond Steenbergen bekend als een man met goede contacten, die voortvloeiden uit zijn bedrijf. Tijdens zijn verblijf in de Strafgevangenis Scheveningen heeft Steenbergen naar verluidt een gedicht op de muur gegeschreven. Jo Steenbergen werd tot de kogel veroordeeld en werd op 3 mei 1942 gefusilleerd in Oranienburg, bij kamp Sachsenhausen. Zijn rustplaats is onbekend. Het archief omvat onder meer een portretfoto van rond 1938, twee afscheidsbrieven, berichten in de pers over de executie en juridische documenten.

Vervaardiger
  • STEENBERGEN, J.P.S.
Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 12416
Trefwoorden
  • Gevangenis, Scheveningen
  • Steenbergen, J.P.
  • Terechtstellingen
  • Concentratiekamp, Amersfoort
  • Verzetsgroep, Od
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards