Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van Erich, Fritzi, Heinz en Eva Geiringer.

Archief van Erich, Fritzi, Heinz en Eva Geiringer. Erich Geiringer (Wenen, 11 november 1901 - Mauthausen, 7 maart 1945); Elfriede Edith ('Fritzi') Geiringer-Markovits (Wenen, 13 februari 1905 – Londen, 2 oktober 1998); Heinz Felix ('Heinz') Geiringer (Wenen, 12 juli 1927 – Mauthausen tussen 22 april en 10 mei 1945); Eva Geiringer (Wenen, 11 mei 1929). Jodenvervolging. Erich Geiringer was een succesvolle Joodse zakenman die in 1938 vanwege het toenemende antisemitisme in Oostenrijk met zijn vrouw Elfriede ('Fritzi') en kinderen Eva en Heinz emigreerde. Geiringer trok naar Nederland, waar hij vennoot werd van een Brabantse schoenenfabriek, zijn gezin verbleef aanvankelijk in Brussel. Na het uitbreken van de oorlog wilde Geiringer zijn vrouw en kinderen naar Nederland halen. Dat lukte in februari 1940, het gezin kwam in Amsterdam op het Merwedeplein 46-I te wonen. Na de Duitse inval probeerde het gezin tevergeefs naar Engeland te vluchten. In juli 1942, kort nadat Heinz een oproep kreeg om zich te melden voor tewerkstelling in Duitsland, dook het gezin onder. Fritzi en Eva kwamen op een adres in Amsterdam-Zuid, Erich en Heinz bij het echtpaar Katee-Walda in Soestdijk, aan de Noorderweg 11. Erich en Heinz gingen schilderen en maakten ook gedichten. Omdat hun onderduikgeefster Katee steeds meer geld ging vragen, moesten Erich en Heinz na circa twee jaar op zoek naar een ander onderduikadres. In Amsterdam werden ze ondergebracht op het adres Kerkstraat 225-II, maar vielen ze in de handen van een groep verraders bestaande uit Branca Simons, Miep Braams en Wim Houthuys, die hen vrijwel direct aan de SD uitleverde. Houthuys verraadde ook Fritzi en Eva, die op 16 mei 1944 worden gearresteerd. Hij was achter hun onderduikadres aan de Jacob Obrechtstraat 79B gekomen door ze te volgen nadat ze Erich en Heinz hadden opgezocht. Vanuit Kamp Westerbork werd het gezin op 19 mei 1944 naar Auschwitz gedeporteerd. Fritzi en Eva overleefden en keerden via de Sovjet-Unie terug naar Nederland, Erich en Heinz zijn op het eind van de oorlog omgekomen in (de buurt van) Mauthausen. Na de oorlog vonden Fritzi en Eva in Soestdijk de kunstzinnige productie van vader en zoon onder een zoldervloer terug, samen met een briefje waarop staat: ‘Eigendom van Eric en Hein Geiringer uit Amsterdam die ondergedoken zijn en de spullen na de oorlog weer komen halen’. In 1952 trouwde E. Geiringer met Zvi Schloss. Zij kregen drie kinderen. In 1953 hertrouwde F. Geiringer met Otto Frank, de vader van de destijds al wereldberoemde dagboekschrijfster. Het archief omvat schriften, boeken, officiële documenten van de gezinsleden vanaf hun vlucht naar Nederland tot in hun onderduiktijd (1942-'44), naast de padvindershoed van Heinz. Voorts de film 'Westerbork - vaste expo' [DVD] en de hogekwaliteits foto-opnamen 'schilderijen Heinz Geiringer' [DVD].

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 16096
Trefwoorden
  • Vluchtelingen/Emigranten
  • Concentratiekamp, Auschwitz
  • Geiringer, H.
  • Soestdijk
  • Poëzie
  • Geiringer, Eva
  • Rode Kruis
  • Onderduik
  • Literatuur, Legaal
  • Geiringer, Erich
  • Jodenvervolging
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards