Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van C. Mays. Cornelis Mays, geboren 6 januari 1914 - overleden 5 september 1944. Gevangene.

Archief van C. Mays. Cornelis Mays, geboren 6 januari 1914 - overleden 5 september 1944. Gevangene. C. Mays werd op 28 juli 1944 opgepakt. Op een vloeitje, verstopt in een van zakdoekreepjes gemaakt touw waarmee de waszak was dichtgemaakt, heeft hij het over verraad en een zeker De G. en een zekere N. die daar bij betrokken zouden zijn of die weer wraak zouden willen nemen. Aangezien Cornelis een Nacht und Nebel gevangene - een categorie gevangenen die moeten verdwijnen - is, hoort de familie verder niets meer van of over hem. Na de bevrijding proberen ze informatie te achterhalen. Ze weten dan dat hij in kamp Vught gezeten heeft en hij zou op 9 september 1944 naar Sachsenhausen vervoerd zijn. Een mede-gevangene weet echter te melden dat hij bij een groep gezeten moet hebben die op een gegeven momen in een bunker in kamp Vught moest verblijven. Daar zouden ze gefusilleerd zijn op de avond van 4 september of de ochtend van 5 september 1944. De schenkster is de zus van Cornelis Mays. Zij maakte na zijn arrestatie mee, dat een onbekende man langs kwam, die aangaf met Cornelis in dezelfde cel gezeten te hebben. Hij verwees naar de 'double u c', de manier waarop in de familie de wc aangeduid werd. Mevrouw Van Tol-Mays vertrouwde het echter niet, ondermeer omdat hij pommade gebruikte, een product dat in 1944 niet meer makkelijk te krijgen was. De volgende dag kwamen de Duitsers echter de hele wc overhoop halen, gelukkig vonden ze niets. Een vriend van haar broer vond echter toch een damespistooltje in een foedraal. Dit stond bekend als een 'baby', dus toen de onbekende man weer op de stoep stond, liet mevrouw Van Tol-Mays hem in bedekte termen weten dat alles met de baby goed was. Het archief omvat voornamelijk correspondentie.

Thema's
Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 1207
Trefwoorden
  • Concentratiekamp, Vught
  • Mays, C.
  • Terechtstellingen
  • Smokkel
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards