Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van Willem Jan Scheffelaar (geboren, Bergen op Zoom 27 december 1903 – overleden, Breda 6 no...

Archief van Willem Jan Scheffelaar (geboren, Bergen op Zoom 27 december 1903 – overleden, Breda 6 november 1944). Oorlogsslachtoffer. Willem Jan Scheffelaar werd op 27 december 1903 in Bergen op Zoom geboren. Hij was de derde van 4 zonen van het echtpaar Antonie Scheffelaar en Wilhelmina Disco. In 1927 behaalde scheffelaar in Utrecht zijn artsdiploma, en trouwde hij het jaar daarop met Catharina Antonia Carolina Wiersma (1905-1998), met wie hij 2 zonen kreeg. In de vooroorlogse jaren was Scheffelaar verbonden aan de Militaire Geneeskundige Dienst van de Koninklijke Landmacht alvorens hij in 1939 werd bevorderd tot dirigerend officier van gezondheid 3de klasse. Tijdens de mobilisatie was Scheffelaar werkzaam als commandoarts bij het stafkwartier van de territoriale bevelhebber in Gelderland en Overijssel. Op 1 december 1940 werd Scheffelaar aangesteld als geneeskundige bij de arbeidsinspectie in Breda. Meerdere keren werd Scheffelaar naar het buitenland gestuurd, waarvan de laatste keer in de periode tussen 24 juli 1943 en 21 maart 1944 in Polen. In deze periode verbleef Scheffelaar in krijgsgevangenenkamp 'oflag XXI-C' Ostrzeszów bij Poznan, waar hij zich bezighield met de geneeskundige verzorging van Nederlandse reserve officieren in krijgsgevangenschap. Na terugkeer in Nederland werden er, na Dolle Dinsdag, op woensdag 6 september 1944 in opdracht van de bezetter in Breda auto’s gevorderd. De auto van Scheffelaar stond niet in de garage. Omdat er niet meteen gereageerd werd op aanbellen, volgde een huiszoeking, waarbij een oude legerrevolver werd gevonden. Scheffelaar werd meegenomen naar de Sicherheitsdienst in de Ortskommandantur, door luitenant [voorletters onbekend] Steinmeijer zonder vorm van proces ter dood veroordeeld en door sergeant-majoor H. Wiegand op de binnenplaats met de gevonden revolver doodgeschoten. Na zijn executie werden de kleren van Scheffelaar in een zak naar zijn echtgenote gestuurd. In 1946 werd Wiegand in Duitsland gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Scheffelaar en nog 6 anderen. Wiegand beriep zich echter op het bevel van zijn meerdere Steinmeijer (die inmiddels was omgekomen), en werd uiteindelijk vrijgesproken. Zie ook VMA 17437 voor de kleding die Scheffelaar in zijn laatste uren droeg. Het archief omvat enige administratieve documenten en een portret in uniform van W.J. Scheffelaar. Voorts het artikel van Ch. Kamerling ‘De executie van dokter W.J. Scheffelaar en kunstschilder F.L. de Bruin: 6 september 1944 en de vrijspraak van de S.D.’er Wiegand: 3 november 1948’.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 17440
Trefwoorden
  • Mobilisatie
  • Dolle Dinsdag
  • Wiersma, C.A.C.
  • Scheffelaar, W.J.
  • Breda
  • Wiegand, H.A.F.
  • Terechtstellingen
  • Rode Kruis
  • Strijdmacht, Nederlands
  • Polen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards