Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van S.E. Bunker. Stanley Edward (Stanley) Bunker, geboren Engeland 24 januari 1912.

Archief van S.E. Bunker. Stanley Edward (Stanley) Bunker, geboren Engeland 24 januari 1912. Gehuwd, echtgenote overleden 1990. Relatie met F. (Rietje) Kanter. Militair Stanley Bunker groeide op onder de rook van Londen. Vanaf zijn veertiende was hij bijrijder, later chauffeur van een vrachtwagen. Kreeg werk voor de Ford Motor Compagny, die na het uitbreken van de tweede wereldoorlog militair materieel ging produceren. In 1943 werd hij opgeroepen voor militaire dienst. Hij werd tankmonteur bij de Royal Electric and Mechanical Engeneers. Op D-day landde hij op de Normandische kust. In het bevrijdingsleger bereikte hij Nijmegen. Hier maakte hij kennis met de ondergedoken Jood Nick Wertheim. Bunker maakte deel uit van een voedselconvooi naar Amsterdam, waar hij voor Wertheim een bericht overbracht aan de familie Kanters. Zo ontmoette hij Frederika (Rietje) Kanters. In 1946 zwaaide Bunker af en hervatte zijn werk bij Ford. Met zijn vrouw bezocht Bunker de familie Kanters opnieuw, waar een vriendschap uit voortkwam. Nadat hun beide partners overleden waren, gingen Stanley Bunker en Rietje Kanters een paar vormen. Kanters werd in 1998 door Yad Vashem onderscheiden voor haar hulp aan Joodse onderduikers, waarbij haar overleden echtgenoot pothuum geeerd werd. Haar huis in de G. Doustraat was een doorgangshuis geweest voor Joden op zoek naar een veilig onderkomen, totdat in de Hongerwinter de kans op ontdekking te groot werd. Bunker was lid van het Verenigd verzet ’40-’45. In het archief bevinden zijn twee artikelen over S. Bunker en F. Kanter, naast documenten en onderscheidingen uit Bunkers militaire loopbaan.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 17463
Trefwoorden
  • Bunker, S.E.
  • Kanter, R.
  • Strijdmacht, Brits
  • Amsterdam
  • Jodenvervolging
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards