Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

'Kommer' pistool (caliber 6,35) uit nalatenschap Jozef Franciscus Valentinus ('Joep') Huffener (1925...

'Kommer' pistool (caliber 6,35) uit nalatenschap Jozef Franciscus Valentinus ('Joep') Huffener (1925-1989). Verzetsdeelnemer. Schuilnaam: ‘Adriaan van Welzen’ Joep Huffener woonde bij het uitbreken van de oorlog op het terrein van sanatorium Berg en Bosch in Bilthoven, waar zijn vader hoofd van de technische dienst was. In het sanatorium werden tbc-patiënten verpleegd, waardoor de Duitsers er uit de buurt bleven. Huffener werd, net als zijn vader, broer en zus, actief in het verzet. Hij werkte samen met aan de CPN gelieerde verzetsmensen en later met de in 1943 opgerichte Raad van Verzet. Ook had hij in de bossen bij het sanatorium een hut gebouwd waar wapens werden opgeslagen en onderduikers verbleven. Hij was betrokken bij tal van verzetsacties, variërend van het verspreiden van illegale pamfletten, wapentransporten tot het overvallen van distributiekantoren. Dit wapen, dat tot zijn uitrusting behoorde, heeft hij voor zo ver bekend nooit gebruikt. Hij droeg het onder andere bij zich toen hij de opdracht kreeg de echtgenote van een Haagse agent van de Sicherheitsdienst te gijzelen, die tegen een gevangen verzetsman geruild had moeten worden. Huffener brak de actie af toen de bewuste vrouw een klein kind bij zich bleek te hebben. Huffener had het wapen ook mee toen hij naar een ontmoeting ging met contactpersoon van een andere verzetsgroep en de opdracht kreeg die persoon onmiddellijk dood te schieten als die niet het juiste wachtwoord zou kennen. Op de afgesproken plek kwam echter niemand opdagen. Verder heeft Huffener het wapen waarschijnlijk ook bij zich gehad bij een mislukte sabotagepoging op 7 november 1944. In opdracht van BS-commandant Hans Hellendoorn werden die avond op verschillende plekken aanslagen op de spoorlijn Utrecht-Amersfoort gepleegd. Pieter Julius ('Piet') ter Beek, hoofd van een knokploeg in Bilthoven, moest ervoor zorgen dat het spoor ter hoogte van de Groenekanseweg onklaar werd gemaakt. Die avond ging Huffener samen met Philip (‘Flip’) de Leeuw en Machiel (‘Mach’) Balk op pad, maar ze werden door een patrouille gesnapt. Balk werd neergeschoten en diezelfde avond nog zwaargewond ondervraagd en gemarteld. Hij bezweek twee dagen later aan zijn verwondingen. De Leeuw wist aanvankelijk te ontkomen, maar werd net als Ter Beek al snel opgepakt. Zij werden beiden op 20 november gefusilleerd. Huffener hield zich tot in de vroege ochtend schuil in een sloot en haalde adem door een rietstengel. Zwaar onderkoeld bereikte hij een boerderij bij het sanatorium, waar hij onderdook en ternauwernood een dubbele longontsteking overleefde. Huffener zou na de oorlog met de Joodse Lotty Veffer trouwen (zie VMA 17922). Zie ook VMA 19068 voor de boksbeugel van Huffener.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Type
  • Voorwerpen
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 19069
Trefwoorden
  • Hellendoorn, H.
  • Bs
  • Huffener, J.F.V.
  • Verzetsgroep, Raad Van Verzet
  • Beek, P.J. Ter
  • Bilthoven
  • Verzetsgroep, Lo/Lkp
  • Leeuw, P. De
  • Sabotage
  • Balk, M.
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards