Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Zwart-grijze verrekijker in leren hoes, met onderop de letters 'S.L.R.'.

Zwart-grijze verrekijker in leren hoes, met onderop de letters 'S.L.R.'. Uit nalatenschap van Engelandvaarder Bram Grisnigt. Het is niet bekend waar en wanneer Grisnigt de verrekijker gebruikt heeft. Onder in de hoes bevindt zich een visitekaartje van Grisnigts vrouw Ann. Reijer Abraham ('Bram') Grisnigt (Rotterdam, 26 januari 1923 - Bergen op Zoom, 11 januari 2019). Verzetsdeelnemer In het voorjaar van 1941 vertrok de achttienjarige Bram Grisnigt samen met een schoolvriend op de fiets naar Frankrijk. Hun plan was om in Marseille per boot naar Nederlands-Indië te reizen en daar dienst te nemen bij het Nederlands leger. Na bemiddeling van het Nederlandse consulaat in Toulouse kon Grisnigt na bijna een jaar gewacht te hebben doorreizen naar Spanje en daar inschepen op een boot die naar Curacao vertrok. Vandaaruit kon hij als matroos mee op het schip de 'Rotterdam', dat naar Engeland voer maar al kort na vertrek getorpedeerd werd. Grisnigt overleefde en reisde via New York naar Quelph in Canada, waar hij samen met andere Nederlanders als recruut van de Prinses Irene Brigade militaire basistraining ontving. In december 1942 kwam hij daadwerkelijk in Engeland aan. Daar werd hij opgeleid als geheim agent van het Bureau Inlichtingen en in september 1943 bij Beugen gedropt. Vanuit Amsterdam verstuurde Grisnigt met zendapparatuur gecodeerde boodschappen naar Londen. Op 2 februari 1944 slaagde een eenheid van de Sicherheitsdienst erin Grisnigts seintoestel uit te peilen en werd hij gearresteerd. Hij zat daarna vast in onder andere Vught, Sachsenhausen, Neuengamme en Ravensbrück, waar hij in april 1945 werd bevrijd. Zie ook het particulier archief van Bram Grisnigt (VMA 17661) en andere aan hem gerelateerde voorwerpen (17662, 19215,19216, 19218).

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 19217
Trefwoorden
  • Spionage
  • Groot-Brittannië
  • Grisnigt, R.A.
  • Grisnigt-Stone, A.
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards