Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Speldje uit de nalatenschap van Gerard Cornelis Drenkelford (Schiedam, 21 januari 1913 – Nieuwegein ...

Speldje uit de nalatenschap van Gerard Cornelis Drenkelford (Schiedam, 21 januari 1913 – Nieuwegein 3 maart 1990). Verzetsdeelnemer/ oorlogsgetuige. Zie ook VMA 19250 voor Drenkelford zijn herinneringsmedaille van de Luchtbescherming. -Speldje van Stichting 40-45. Betreft metalen pinspeldje met afbeelding van drie madeliefjes. G.C. Drenkelford was tussen 1940 en 1945 lid van de Luchtbeschermingsdienst, en vlak voor en tijdens de bezettingsjaren werkzaam als assistent bij Apotheek de Eenhoorn gevestigd in de van Baerlestraat 32 te Amsterdam. In de zomer van 1942 werd deze apotheek regelmatig bezocht door een uitsluitend Engels sprekende jonge man van circa 20/21 jaar die geneesmiddelen en verbandartikelen kocht. Deze vertelde Drenkelford dat hij een Engelse piloot was die met zijn bommenwerper boven Duitsland was neergehaald, en vanwege daarbij opgelopen verwondingen onder toezicht van de SD bij een Hollandse familie verbleef om verzorgt te worden. Deze piloot onderbouwde zijn verhaal met officiële documenten, en beweerde plannen te maken om in het vooruitzicht gesteld krijgsgevangenschap te ontlopen. Meerdere malen bezocht de piloot Drenkelford thuis om naar Engelse berichten te luisteren en van Drenkelford te vernemen dat deze onder andere een vuurwapen in bezit had. Op de avond van 15 november 1942 bezocht de piloot Drenkelford met het bericht dat hij uit een krijgsgevangenkamp was ontsnapt en kreeg op zijn verzoek van Drenkelford het vuurwapen (Browning, kaliber 6,3) met zeven patronen. Op 15 februari 1943 werd Drenkelford gearresteerd en volgde er een huiszoeking. Drenkelford werd naar het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst (SD) in de Euterpestraat gebracht en verhoord, alwaar de Engelse piloot in werkelijkheid een Nederlandse rechercheur genaamd P. Lakeman bleek te zijn. Drenkelford werd na verhoor overgebracht naar de gevangenis aan de Amstelveenseweg in Amsterdam en voor de duur van dertien maanden opgesloten. Vlak na de bevrijding, op 16 mei 1945, gaf Drenkelford een verklaring af over de gebeurtenissen inzake een aanklacht gericht tegen P. Lakeman.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 19251
Trefwoorden
  • Politie, Duits
  • Politie, Nederlands
  • Lakeman, P.
  • Amsterdam
  • Gevangenis, Amstelveenseweg
  • Verraad
  • Drenkelford, G.C.
  • Zuiveringen
  • Radio, Illegaal Luisteren Naar
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards