Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Speelgoed uit het bezit van Engeltje Auwina (‘Ea’) Wuite (Negaga [Indonesië], 16-11-1930 – Amsterdam...

Speelgoed uit het bezit van Engeltje Auwina (‘Ea’) Wuite (Negaga [Indonesië], 16-11-1930 – Amsterdam, 18-10-2014). Oorlogsgetuige. -Plat houten speelgoedfiguur van een kabouter gekleed in rood vest met witte bloemen, rode muts met witte stippen, geel shirt en broek met rode stippen, zitten op een boomstrond spelend op een toeter. Aan de achterzijde handgeschreven ‘Van Ankie Fokker tel 93’. -Plat houten speelgoedeend. Betreft een gele eend met oranje snavel en poten. Engeltje Auwina Wuite werd op 16 november 1930 geboren te Negaga (Nederlands-Indië). Het gezin Wuite was woonachtig op Sumatra, toen rond kerst 1941 vanwege de oorlogsdreiging werd besloten om moeders en kinderen naar het beter te verdedigen Java te evacueren. Engeltje Wuite en haar broer kregen een halfuur om hun favoriete speelgoed te pakken. Engeltje nam haar koffertje met poppenkleertjes en pop mee. Na de capitulatie werden Engeltje, haar moeder en broer geïnterneerd in het interneringskamp Tjihapit bij Bandoeng op Java. Regelmatig moesten ze van de ene naar de andere kant van het kamp worden verhuist, waarbij steeds minder mee mocht worden genomen. Telkens wist Engeltje het koffertje met poppenkleren en haar pop mee te smokkelen. Later werden zij naar een ander kamp in de omgeving van Batavia gebracht, en ook toen had Engeltje nog steeds haar koffertje en pop bij zich. Na de bevrijding werd het gezin Wuite in februari 1946 met de ‘Noordam” naar Nederland gerepatrieerd. Nog steeds was Engeltje in het bezit van het koffertje met poppenkleertjes. Zie VMA, 19595 voor het koffertje waar de kleertjes in zaten, en 19598 voor overig speelgoed uit het koffertje.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 19597
Trefwoorden
  • Jeugd
  • Evacuatie
  • Wuite, E.A.
  • Interneringskamp, Tjihapit
  • Nederlands-Indië
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards