Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

4 foto's (digitaal) van en met betrekking tot Abraham Hendrikus (‘Bram’) Neef (Amsterdam, 13 april 1...

4 foto's (digitaal) van en met betrekking tot Abraham Hendrikus (‘Bram’) Neef (Amsterdam, 13 april 1915 – Diemen, 23 mei 1967), en zijn echtgenote Jantje ten Cate (1920 -). Oorlogsgetuigen. -Portretfoto van Abraham Hendrikus (‘Bram’) Neef. Betreft een portretfoto uit de oorlogsjaren van Neef, gekleed in een donkere jas, een wit overhemd, en een stropdas met streepmotief. - Portretfoto van Jantje ten Cate. Betreft een portretfoto uit de oorlogsjaren van Jantje ten Cate, gekleed in een donkere jas met ruitmotief. -Huwelijksfoto van Abraham Hendrikus Neef en Jantje ten Cate. Foto van Abraham Hendrikus Neef en Ten Cate, staand poserend. Ten Cate gekleed in een halflange jurk met pofmouwen, met aan de armen en aan de voorzijde een ingezet stukken stof met motief. In haar handen een bloemenboeket. Aan Ten Cate haar rechterzijde, half achter haar, staat Abraham Hendrikus Neef, gekleed in een donker pak, stropdas met streepmotief, een bloem in het linker revers, en zijn rechterhand op de rechter arm van Ten Cate. Aan de achterzijde van de foto staat een stempel met datum in juli 1942, en fotograaf “Gordon Studio’s”, Kalverstraat 36 te Amsterdam. -Foto van de bok waar Abraham Hendrikus Neef schipper op was. Betreft een foto uit 1940, liggend langs de kade, met op de bok een hijsinrichting en takels. Abraham Hendrikus Neef was tijdens de oorlogsjaren met zijn gezin, vrouw Jantje en zoon, woonachtig in de Kuipersstraat 42-Hs te Amsterdam. Neef was werkzaam als kapitein op de binnenvaart bij de Amsterdamse firma Seijmondsbergen. Naarmate de voedselschaarste toenam en mensen door de kop van Noord-Holland op voedseltocht trokken waarschuwde Neef terugkerende mensen voor postende Duitse militairen bij de pont. In de avond roeide hij de mensen zelf naar de overkant. Nadat een vliegtuigbom tijdens een bombardement de woning van Neef zijn ouders, aan het Heimersplein 32, in Amsterdam-Noord had vernield trokken zij gedurende meerdere weken bij het gezin in de Kuipersstraat in. Datzelfde gold voor de ouders van zijn vrouw, die wegens het gevaar ook hun woning in Amsterdam-Noord moesten verlaten. Neef kon door het werk op de scheepswerf van Seijmondsbergen de familie onderhouden. Op de werf van Seijmondsbergen werd ook een handmolen gemaakt waarmee het gezin van Neef gedurende de hele oorlog graan tot meel vermaalde. Zie voor de handmolen gebruikt door het gezin Neef VMA 19587.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 19602
Trefwoorden
  • Oorlogshandelingen
  • Cate, J. Ten
  • Amsterdam
  • Neef, A.H.
  • Oorlogsslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards