Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Zakdoek afkomstig uit de nalatenschap van Quirinus van der Niet. Indiëganger.

Zakdoek afkomstig uit de nalatenschap van Quirinus van der Niet. Indiëganger. -Zakdoek met rood-wit-blauw batikmotief. Daarop afgebeeld het embleem van de 7 December Divisie: rood schildvormig embleem met het wapen van de stad Batavia (groene lauwerkrans met zwaard), en de witte letters ‘E.M’. (Expeditionaire Macht). Daaronder de tekst: ‘Madjalengka - 1 Aug 1947-Sla.Mat Datang - Tentara Keradja’an - Belanda’. In het midden van de zakdoek ‘III.12.RI’ (3e Bataljon 12e Regiment Infanterie) De uit Noordwijk aan Zee afkomstige Quirinus van der Niet maakte als dienstplichtig militair deel uit van het 3e bataljon 12e Regiment Infanterie (III. 12 RI), dat onderdeel was van de “7 December Divisie”. Op 27 september 1946 vertrok Van der Niet in de rang van soldaat met III. 12 RI aan boord van het troepentransport “SS Ruys” naar Nederlands-Indië. Op 23 oktober 1946 arriveerde Van der Niet op Java. III. 12 RI werd na aankomst in eerste instantie gelegerd in de omgeving van Batavia (huidige Jakarta), en zou in de periode tussen september 1946 en oktober 1949, en gedurende de 1ste en 2de politionele acties op Java actief zijn. Na afloop van de 2e politionele actie werd III. 12 RI wederom in de omgeving van Batavia gelegerd, in afwachting van repatriëring naar Nederland. Op 12 oktober 1949 vertrok Van der Niet met III. 12 RI vanaf Java aan boord van het troepentransportschip “SS Waterman”, naar Nederland. Op 5 november 1949 arriveerde de “SS Waterman” in Rotterdam. Zie ook VMA 19612 voor archief van Van der Niet, VMA 19613 voor het fotoalbum van Van der Niet, VMA 19614 voor bagagekisten van Van der Niet, en VMA 19615 voor emblemen van Van der Niet.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 19617
Trefwoorden
  • Java
  • Noordwijk
  • Niet, Q. Van Der
  • Strijdmacht, Nederlands
  • Politionele Acties
  • Nederlands-Indië
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards