Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

2 persfoto’s afkomstig uit de nalatenschap van Petronella de Wit-van der Pol (Den Haag.

2 persfoto’s afkomstig uit de nalatenschap van Petronella de Wit-van der Pol (Den Haag. 21-3-1904- onbekend). Geëvacueerde/ verzetsdeelneemster. Zie ook VMA 19871 voor foto's van Petronella de Wit-van der Pol. A: 1.Foto (reproductie) van Mussolini op wintersport. Mussolini staat midden op de foto, en is gekleed in lichte jas met zwarte broek en sokken, langlaufend op ski’s. Links op de foto zijn zoon, gekleed in donkere kleding, eveneens langlaufend. Rechts bovenaan zit een afdruk van een preegstempel van de centrale commissie voor de filmkeuring. Op de achterkant een stempel: ‘Copyright Photograph Supplied by Wide World Photos […] England’. Bij de foto (oorspronkelijk op de achterkant geplakt) twee fragmenten met Duitstalig en Italiaans bijschrift. 2.Foto van Mussolini op wintersport. Mussolini staat midden voor op de foto, met ontkleed bovenlijf, donkere hoed op het hoofd en een donkere broek aan. Links voor op de foto staat zijn zoon, gekleed in donkere kleding, staand op ski’s. Rechts bovenaan zit een afdruk van een preegstempel van de centrale commissie voor de filmkeuring. Aan de achterkant staat een stempel ‘Fotoreportage-Romolo del Papa…’, alsook een opgeplakte strook met getypte Italiaanstalige bijschrift, en datering, dd. 21-1-1937 B: -Bruine envelop van de fotoredactie van het Algemeen Handelsblad met op de voorkant in gedrukte letters ‘Foto’s-Pers’, en handgeschreven ‘Cineaq Den Haag’, en rechts ‘Papa’. Petronella de Wit-van der Pol was tot juni 1943 samen met haar man, Johannes de Wit, en dochter woonachtig in de Van Egmondstraat 77 in Scheveningen. Op 15 juni 1943 werd het gezin vanwege de bouw van de Atlantikwall geëvacueerd. Vanaf november 1943 was het gezin woonachtig in de Van Leeuwenhoekstraat op nummer 83 te Den Haag. Petronella de Wit-van der Pol was (onbekend in welke hoedanigheid) actief voor het verzet. In dat kader lagen onder een traploper in de woning in de Van Leeuwenhoekstraat ‘geheime papieren’ (stencils) verborgen. Op hetzelfde adres heeft De Wit-van der Pol tijdens een razzia 3 buurmannen op de zolder verstopt die voor de Arbeitseinsatz in aanmerking kwamen. Ook was zij tijdens de oorlogsjaren bloeddonor, en verleende ze na een bominslag in een haven (waarschijnlijk in Scheveningen) eerste hulp aan een zwaargewonde man. Na de bevrijding keerde het gezin in september 1945 terug naar de Van Egmondstraat 77. Voor vertrek uit de Van Leeuwenhoekstraat ontving Petronella de Wit-van der Pol van een buurman, genaamd ‘Vos’, die bij het Algemeen Handelsblad in Den Haag werkte meerdere enveloppen met persfoto’s. De persfoto’s waren (waarschijnlijk) een cadeau als blijk van waardering voor haar inzet, en vermoedelijk het enige dat als cadeau voorhanden was. Tussen deze foto's zaten onder andere 2 vooroorlogse foto's van Mussolini op wintersport.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 19872
Trefwoorden
  • Mussolini, B.
  • Oorlogshandelingen
  • Wit, J. De
  • Schaarste
  • Evacuatie
  • Oorlogsslachtoffers
  • Italië
  • Razzia
  • Den Haag
  • Wit-Van Der Pol, P. De
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards