Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Foto van Hendrik van Garderen (Tienhoven, 29-11-1901 – 1970), en Jozina van Garderen – de Groote (Wa...

Foto van Hendrik van Garderen (Tienhoven, 29-11-1901 – 1970), en Jozina van Garderen – de Groote (Waverveen 3-2-1905 – 1998). Verzetsdeelnemers. -Foto uit de oorlogsjaren van Hendrik van Garderen en Jozina van Garderen-de Groote. Het echtpaar staat samen met hun hond poserend voor hun molen “De Zwaan”. Hendrik van Garderen en zijn vrouw Jozina waren woonachtig in een watermolen genaamd “De Zwaan” in Ouderkerk aan de Amstel. Ze hadden tijdens de bezettingsjaren vijf kinderen, waarvan vier dochters: Matje (1923), Ida (1926), Jeanne (1929), en Lies (1930), en een zoon Henk (1938). Hendrik was handelaar in boter, eieren en kippen, met veel klanten in Amsterdam die hij met een bakfiets aan huis bezocht. Eén van deze klanten was de familie Speijer, woonachtig op de Noorder Amstellaan [tegenwoordig Churchill-laan]. In 1942 kreeg Hendrik van deze familie het verzoek om een onderduiker te helpen die een nieuw onderduikadres zocht. Dit was de uit Amsterdam afkomstige Joodse textielondernemer Jacob van kollem (1885 - 1944). Op een avond meldde hij zich bij de molen van het gezin Van Garderen. Hij kreeg onderdak, mocht op de tweede zolder wonen en kreeg de schuilnaam “ome Arie”. Jacob had diabetes waarvoor hij insuline nodig had. Dit kon Hendrik enige tijd via een arts krijgen, totdat er op een gegeven moment er niet meer aan te komen was. De gezondheid van Jacob ging achteruit. In het voorjaar van 1943 kon hij vanwege zijn toestand niet langer op de zolder blijven. Hij werd verplaatst naar een ruimte onder de vloer van de molen in de buurt van het scheprad. Op 23 mei 1944 overleed Jacob. Van twee kippenkratten en een stuk zeil van een molenwiek werd door Hendrik en twee schoonzonen een kist getimmerd. Daarin werd Jacob achter de molen tussen twee schuurtjes begraven. Vlak na de bevrijding werd hij opgegraven en herbegraven op de Joodse begraafplaats in Muiderberg. Aan Hendrik van Garderen en zijn vrouw Jozina werd voor hun hulp aan Jacob in 2010 postuum de Yad Vashem onderscheiding toegekend.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 18163
Trefwoorden
  • Ouderkerk Aan De Amstel
  • Amsterdam
  • Garderen-De Groote, J. Van
  • Garderen, H. Van
  • Onderduik
  • Kollem, J. Van
  • Muiderberg
  • Jodenvervolging
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards