Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

3 foto's van Rachel Frankfoorder (Amsterdam, 23 januari 1914 - 20 april 2012). Verzetsdeelneemster.

3 foto's van Rachel Frankfoorder (Amsterdam, 23 januari 1914 - 20 april 2012). Verzetsdeelneemster. 1. Vooroorlogse zwart-witfoto [reproductie] van Rachel Frankfoorder, lopend op de Dam aan de kant van het gebouw van Peek en Cloppenburg. Aan de achterkant staat stempel: ‘Filmbureau “Centraal” Rapenburg 36. Amsterdam’. 2. Foto van Rachel Frankfoorder en samen met haar eerste echtgenoot Charles Désiré Lu-A-Si. Betreft een buitenopname met Rachel en Charles poserend. Aan de achterkant van de foto staat een stempel met alleen leesbaar de naam: ‘L. Arts’. En onderaan handgeschreven: ‘Chel Frankfoorder / Charlie Lu-A-Sie’. 3. Naoorlogse kleurenfoto van Rachel Frankfoorder, samen met Coba Penseel (links), Rachel Frankfoorder (Midden), en Eddy van Amerongen. Vooraan gehurkt Désiré Charles (Dees) Lu-A-Si. De foto is gemaakt op de Zeeburgerdijk. De uit Amsterdam afkomstige Rachel Frankfoorder werkte vóór de oorlog bij de Bijenkorf in Amsterdam, waar ook haar collega en vriendin Coba penseel werkzaam was. Rachel was gehuwd met Charles Désiré Lu-A-Si (Paramaribo, 31 december 1911 – Auschwitz, 15 november 1942), met wie zij een zoon kreeg. Al snel nadat Nederland was bezet raakte zowel Rachel als Charles betrokken bij de illegaliteit. Charles – die vóór de oorlog lid was geworden van de CPN – verspreidde illegale pamfletten en was betrokken bij de organisatie van de Februaristaking. Op 25 juni 1941 werd hij opgepakt. Via de kampen Schoorl, Amersfoort, Neuengamme, en Dachau, kwam hij in Auschwitz terecht. In Auschwitz overleed Charles op 15 november 1942. Rachel was betrokken bij de hulp aan onderduikers. Ze werd in 1944 opgepakt, en daarna vanuit kamp Westerbork op transport gezet naar Auschwitz, en daaropvolgend naar Bergen-Belsen. In Westerbork, Auschwitz, en Bergen-Belsen ontmoette Rachel de familie Frank. In Bergen-Belsen verbleef ze in de buurt van Margot en Anne Frank. Vanuit Bergen-Belsen werd Rachel op 7 februari 1945 op transport gezet naar Raguhn (buitenkamp van Buchenwald), en vanuit Raguhn op 9 april 1945 op transport naar Theresienstadt. Daar werd ze op 8 mei 1945 bevrijd. Ook de zoon van Rachel en Charles overleefde de oorlog. Hij was met hulp van Alida Margaretha Bosshardt (majoor Bosshardt) ondergedoken. In september 1945 trouwde Rachel met Eddy van Amerongen, met wie ze in 1950 naar Israël emigreerde.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 18289
Trefwoorden
  • Concentratiekamp, Westerbork
  • Penseel, C.
  • Concentratiekamp, Bergen-Belsen
  • Amerongen, E. Van
  • Concentratiekamp, Auschwitz
  • Amsterdam
  • Concentratiekamp
  • Amerongen, R. Van
  • Frankfoorder, R.
  • Lu-A-Si, D.Ch.
  • Lu-A-Si, Ch.D.
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards