Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Getuigen Verhalen, NSB'ers in Westerbork, Interview 15

1940 - 1946

De geïnterviewde is de één na jongste in een gezin met tien kinderen. Het gezin woonde in een volkswijk in Utrecht. Moeder was zeer enthousiast over de NSB en slaagde erin het grootste gedeelte van de familie mee te trekken. Vader sloot zich aan bij de SDAP. De kinderen, met uitzondering van de twee oudsten werden lid van de Jeugdstorm. Op Dolle Dinsdag vluchtte de familie in veewagons naar Westerbork. Hier werden ze opgewacht door zus T. wiens man als bewaker werkzaam was in Westerbork. Ze verbleven enkele weken in een huisje in Westerbork, om vervolgens in veewagons, naar Turntal te Duitsland verder te vluchten. Ze verbleven op verschillende plaatsen in Duitsland. De kinderen werden op een gegeven moment gescheiden van moeder en opgevangen in een tehuis. Na de bevrijding in ’45 werden de kinderen weer opgehaald. Terug in Nederland dook de geïnterviewde samen met haar moeder, een broer en haar jongste zusje onder in Ter Apel. Hier werden ze na de bevrijding opgepakt en in een school vastgezet. Later nam een zwager de geïnterviewde en haar broer en zus mee naar Utrecht. De andere kinderen werden over gastgezinnen verspreid. De geïnterviewde kwam op elfjarige leeftijd uiteindelijk in het gezin van haar op één na oudste zus terecht. Haar moeder werd ondertussen geïnterneerd in Bilthoven, ook vader werd geïnterneerd. Moeder haalde haar dochter na haar vrijlating weer op. De geïnterviewde was het liefst in het gezin van haar zus gebleven, dat plannen had om naar Argentinië te emigreren. De geïnterviewde gaat samen met haar ouders, broer en jongste zusje in een klein huisje met één slaapkamer wonen in Utrecht.

Vervaardiger
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Type
  • interview
Trefwoorden
  • oral history
  • Social sciences
  • Modern and contemporary history
  • NSB Nederland, Dolle Dinsdag, Vluchten, Duitsland, Internering, 2de generatie
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards