Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Jeugdherberg "'t Huis te Brecklenkamp" Denekamp - Oud Havezathe Gerestaureerd 1941-1946 Geopend 1946;

't Huis te Brecklenkamp vanuit het noorden, met wachttorentje. De havezate is in 1564 door Johan Moerbecke gebouwd. Hij bouwde het eerste deel op de plaats van het 14e-eeuwse Thyhuis. Everhard Bentinck bouwde het vervolgens verder uit in 1631-1637. In de jaren 1941-1946 werd het huis geheel gerestaureerd. Vanaf 1946 tot 1991 was het een jeugdherberg van de NJHC. In eerste instantie werd deze beheerd door de bewoners Arnold en Welmoet van Heek. In 1978 vekocht de Stichting tot instandhouding van het Huis te Brecklenkamp het huis voor een appel en een ei aan de NJHC. In 1977 was men al met een grootscheepse verbouwing begonnen, waarbij ook een groot deel van de fundering werd vervangen door beton. De houten delen waren namelijk grotendeels vergaan, omdat de slotgracht regelmatig leegliep door het zakken van het grondwaterpeil bij de ruilverkaveling. De totale kosten waren begroot op ongeveer anderhalf miljoen gulden, waarvan een belangrijk deel werd gesubsidieerd door het rijk. Begin 1986 vond er een kaalslag plaats, omdat een deel van de eeuwenoude bomen ziek bleek te zijn. De veranderde strategie voor de herberg, met zijn gerichtheid op groepen die voor allerlei gelegenheden de herberg zouden kunnen gebruiken en hun verblijf zouden koppelen aan overnachtingen, bleek niet erg succesvol te zijn. Uiteindelijk kon de NJHC de exploitatiekosten niet meer opbrengen en is het huis in 1991 verkocht. Er volgde een grondige restauratie en een herinrichting van de tuin. Sindsdien wordt het particulier bewoond. Incidenteel zijn er open dagen en worden er enkele keren per jaar klassieke concerten gehouden.

Collectie
  • Mijn Stad Mijn Dorp, Provincie Overijssel
Type
  • Prentbriefkaart
Identificatienummer van Collectie Overijssel
  • {40D3D38D-4D86-46D0-9814-AC123694A9CA}
Trefwoorden
  • Havezaten
  • Jeugdherbergen
  • Lattrop
  • Ansichtkaarten
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards