Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Fraai affiche getiteld "Expositie Michael's Gouden Eeuw".

2000

Fraai affiche getiteld "Expositie Michael's Gouden Eeuw". Deze verwijst naar de gelijknamige expositie in de Grote of St. Michaelskerk over het thema Hanze en Devotie, 1400 -1500. Deze tentoonstelling was te bezichtigen vanaf 9 mei 2000. De naam van de aartsengel Michaël (Sint-Michiel) komt voor in zowel het Oude als het Nieuwe Testament en ook in de Koran. Daarom heeft Michaël voor zowel Joden, Christenen en Moslims een heilige betekenis. Vanaf het jaar 1000 is Sint Michaël in Zwolle bekend. Tijdens de laatste inval van de Noormannen en Vikingen rond dat jaar wordt Sint Michaël aangeroepen als beschermheilige van de burgers van de Stad Zwolle. Als de Duitse Keizer Frederik III de Hanzestad Zwolle in 1488 bevorderd tot Duitse Keizerlijke Rijksstad wordt St.Michaël bevestigd als stadspatroon. De beweging beïnvloedde mensen zoals Thomas a Kempis (Kempen ca. 1380 - Zwolle, 25 juli 1472), die praktische devotie tijdens de viering van de Mis en in het dagelijks leven voorstond, en later ook Desiderius Erasmus en Jeroen Bosch uit 's-Hertogenbosch. De Moderne devotie (Latijn: Devotio moderna) is een spirituele beweging binnen de middeleeuwse katholieke Kerk die opkwam aan het eind van de veertiende eeuw. De beweging ontstond doordat mensen niet tevreden waren met hun situatie door misstanden onder de geestelijkheid en in de kerkelijke leiding. De Moderne devotie stond voor een vernieuwing van het christelijke gemeenschapsleven en is te zien als een hervormingsbeweging binnen de Kerk en maatschappij. Persoonlijke levensheiliging en praktische levenswijsheid vormden het streven. De initiatiefnemers bestonden uit geestelijken en leken. Ze leefden in gemeenschap van tafel en goederen zonder een formele kloostergelofte af te leggen. De beweging beïnvloedde mensen zoals Thomas a Kempis (Kempen in Duitsland ca. 1380 - Zwolle, 25 juli 1472), die praktische devotie tijdens de viering van de Mis en in het dagelijks leven voorstond, en later ook Desiderius Erasmus en Jeroen Bosch uit 's-Hertogenbosch.

Vervaardiger
  • [C&B creation ]C&B creation
Collectie
  • Mijn Stad Mijn Dorp, Provincie Overijssel
Type
  • Affiche
Identificatienummer van Collectie Overijssel
  • {572545D6-B2C0-47F0-ACEF-BFA83B020F5C}
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards