Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

De Grote Oorlog ; de canon van de Eerste Wereldoorlog 1914-1918

Op 28 juni 1914 worden in Sarajevo de Oostenrijkse troonopvolger en zijn vrouw door een Bosnisch-Servische terrorist doodgeschoten. Ruim een maand later breekt de oorlog uit tussen Oostenrijk/Hongarije en Servië. Andere landen mengen zich in het conflict en de Eerste Wereldoorlog is een feit. Alle grootmachten van toen vochten mee, zoals Engeland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Rusland, de Verenigde Staten en Japan. Tegen de algemene verwachting in zou de oorlog meer dan vier jaar duren. Rond de tien miljoen militairen sneuvelden op uiteenlopende plaatsen in de wereld. De meeste in de loopgraven aan het front in België en Frankrijk, maar er werd ook hard gevochten in Polen, Italië, Turkije, op de Balkan en in Afrika. Grote zeeslagen vonden plaats voor de kusten van Denemarken en van Zuid-Amerika. Steeds meer en betere vliegtuigen namen deel aan de strijd. Dit boek behandelt in woord en beeld 50 onderwerpen die het meest sprekend zijn voor deze ingrijpende periode. Dat zijn uiteraard de grote veldslagen zoals die bijvoorbeeld werden geleverd bij Verdun, de Somme en aan het Oostfront. Maar ook thema’s als wapens, mijnenoorlog, spionage, propaganda, muiterij, het leven in de loopgraven, de positie van vrouwen, de oorlogsliteratuur en het thuisfront. Verder komen de ingrijpende gevolgen aan de orde voor de buitenlandse en binnenlandse politiek van de deelnemende landen en de neutralen, waaronder Nederland. Volgens velen waren die gevolgen rechtstreeks verantwoordelijk voor de latere, nog catastrofaler Tweede Wereldoorlog en ook voor sommige ernstige conflicten in onze tijd.

Vervaardiger
  • Schulten, Paul; Kraaijestein, Martin
Collectie
  • Beeldbank Utrechts Archief
Type
  • Boek
Identificatienummer van Het Utrechts Archief
  • BIBLIO_BOEK-84959
Trefwoorden
  • Eerste Wereldoorlog
  • Oorlogen
  • Schulten, Paul
  • Kraaijestein, Martin
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards