Afbeelding van de politeagenten v.l.n.r J. van Dam, J.W. Vernooij, J. Körner en R. van Breemen op het onderduikadres van twee van hen bij een boerderij in Snelrewaard.
N.B. De politieagenten, vier van de zes initiatiefnemers, die na het herderlijk schrijven van de Nederlandse bisschoppen, bij politie-president Kerlen hun standpunt meedeelden en weigerden om nog langer joden en jongeren voor de Arbeidsinzet op te halen. De 21 agenten die uiteindelijk weigerden moesten allen onderduiken.
In 1988 vervaardigde reproductie van een omstreeks 1943 gemaakte foto.<br/>De foto is gebruikt voor de door Corrie Berghuis samengestelde tentoonstelling Flitsen uit het verzet van de Utrechtse bevolking in de Tweede Wereldoorlog, in opdracht van Bureau Voorlichting en Public Relations. De tentoonstelling werd van 9 februari t/m 11 maart 1988 in het Informatie Centrum Utrecht (Vredenburg 90) gehouden.<br/>Een kopie van deze tentoonstelling is opgenomen in de verzameling losse aanwinsten: individuele stukken (toegangsnr. 1111-2, inv.nr. 176).<br/>J, van Dam is de vader van de politicus Marcel van Dam. Afbeelding van de politeagenten v.l.n.r J. van Dam, J.W. Vernooij, J. Körner en R. van Breemen op het onderduikadres van twee van hen bij een boerderij in Snelrewaard.<br/><br/>N.B. De politieagenten, vier van de zes initiatiefnemers, die na het herderlijk schrijven van de Nederlandse bisschoppen, bij politie-president Kerlen hun standpunt meedeelden en weigerden om nog langer joden en jongeren voor de Arbeidsinzet op te halen. De 21 agenten die uiteindelijk weigerden moesten allen onderduiken.
- Beeldbank Utrechts Archief
- Foto
- BEELDBANK_FOT_DOC_4-811610
- Tweede Wereldoorlog
- Onderduikers
- negatieven
Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer