Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Kopie Bultsma-film (1945) + Uitzending AVRO's Televizier 'Fries verzet' (1992), 1945, 1992

Deel 1 van de band is een kopie van “Verzet in Leeuwarden”, de zogenaamde Bultsma film, opgenomen twee dagen na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zie AV0002FVM.<br/>Deel 2 bevat de reportage “Fries verzet” (uitgezonden in Avro’s Televizier 1992) met daarin interviews met de hoofdpersonen uit de Bultsma film.<br/><br/>Ger Koopmans, directeur van het Fries Verzetsmuseum, vertelt hoe uniek de films van Eppie Bultsma zijn; direct opgenomen na de bevrijding met de hoofdpersonen uit het verzet op de originele locaties in Leeuwarden.<br/>De heer T. Kuipers noemt Eppie Bultsma een serieuze, goede man. Eppie heeft veel geschreven over het verzet en de verzetsmensen. Hij vertelt verder over de instructie van wapens die eerder gedropt waren door de geallieerden.<br/>Mevrouw G. Huisman rolde in het verzet als koerierster; eerst verspreidde ze ondergrondse kranten, later berichten.<br/>De heer Koopmans vertelt dat in 1943 de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) werd opgericht. Nog later startten de knokploegen (KP), de illegale pers en het ondergronds verzet. Er ontstond een netwerk van koeriers, saboteurs en spionnen. <br/>De heer T. Bosman (oud PTT-er) kon, als onderhoudsmonteur van de telefooncentrale, verbindingen maken en afluisteren. Door extra kabels aan te leggen naar huizen van de ondergrondse konden illegale verbindingen gemaakt worden. <br/>De heer T. van der Veen meldt dat hij geluk had bij een controlepost van de Duitsers door met een politieagent mee te fietsen. De gevreesde Sicherheitsdienst (SD) zat in het Burmaniahuis, bij het Zaailand (nu Wilhelminaplein). Bosman vertelt dat hij in dit huis onopgemerkt drie microfoons plaatste en ervoor zorgde dat alle lijnen afgeluisterd werden. Dat lukte omdat een vrouwelijke werkneemster de Duitse officier wist af te leiden.

Vervaardiger
  • Marc Schreuder, Cees van der Wel (reportage)
Collectie
  • Fries Film en Audio Archief
Type
  • Film
Identificatienummer van Fries Film en Audio Archief
  • 0021-AV0064FVM
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards