Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Tekens lâns de wei II , ca 1990

ca 1990

In 1944 telde Friesland ca. 10.000 onderduikers: Joden, mensen die opgeroepen waren voor de Arbeitseinsatz, Engelse en Amerikaanse piloten, verzetsmensen die gevaar liepen.<br/>Het onderduiken werd georganiseerd door de Landelijke Organisatie (LO). <br/>Door grote tekorten ging de voedselvoorziening op de bon via de distributiekantoren, vaak via gemeentehuizen. Om onderduikers ook te voorzien van voedsel was het nodig distributiekantoren te overvallen. Deze werden uitgevoerd door knokploegen (KP), onderdeel van de LO.<br/>Na een paar geslaagde overvallen werd een overval op het kantoor in Workum ingepland. In een interview vertelt Jacob Kroijenga dat hij het verzet voorzag van de nodige informatie over het kantoor, waaronder een plattegrond met de plek van de kluis en bewaarplaats van de sleutel. De sleutel werd bewaakt door een politieagent vanwege eerdere overvallen. De plattegrond bracht hij, verstopt in een NSB-blaadje, naar een boerderij in de buurt van Parrega, waarschijnlijk bij de familie Bleeker. <br/>De overval in Workum stond gepland op 7 juli om 10.30 uur, uit te voeren door de Knokploeg uit Leeuwarden (Ljouwert). Christiaan (Chris) Hofing verklaart in een interview dat hij als eerste het stadhuis binnen ging. De politieagent Nico van Santen werkte mee door de sleutel af te staan, waardoor men de voedselbonnen uit de kluis mee kon nemen. Op de terugweg moest men stoppen bij een brug in reparatie, in de buurt van Koudum. Steginga eiste een snelle doorgang, om snel weg te komen. Een aantal mensen stapte uit in Scharnegoutum (Skearnegoutum), de auto met voedselbonnen reed door naar Leeuwarden. <br/>Het gevaar voor Jacob Kroijenga werd te groot, hij moest onderduiken met zijn familie, met een vervalst persoonsbewijs. Pas na de bevrijding kon hij terugkeren in Workum.

Vervaardiger
  • Omrop Fryslân
Collectie
  • Fries Film en Audio Archief
Type
  • Film
Identificatienummer van Fries Film en Audio Archief
  • 0021-AV0029FVM
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards