Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Rotterdam, 'Nederlandse Volks Militie'

Het monument 'Nederlandse Volks Militie' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan leden van de verzetsorganisatie die door de bezetter zijn gefusilleerd. De Nederlandse Volks Militie (NVM) was een verzetsgroep met veel leden van de Communistische Partij. Maar ook niet-communisten participeerden in de sabotageacties. Onder meer werd de bioscoop Luxor (eigendom van het Duitse UFA-concern) twee keer in brand gestoken. Ook pleegden zij een bomaanslag op de spoorbaan tussen de stations Beurs en Delftse Poort. Als represaille heeft de bezetter toen vijf mannen uit het gijzelaarskamp St.-Michielsgestel gefusilleerd. De leider van de NVM, de Rotterdammer Samuel Zacharias Dormits, hield op zijn onderduikadres in de Bijlwerffstraat een compleet ledenbestand van zijn organisatie bij. Dit had hij beter niet kunnen doen, want toen Dormits op 17 oktober 1942 werd gearresteerd, kostte het de Sicherheitspolizei weinig moeite andere leden op te sporen. De volgende dag werden meer dan 200 mannen en vrouwen opgepakt en naar de cellenbarakken in Scheveningen overgebracht. De meesten werden naar concentratiekampen gedeporteerd. In de loop van 1943 zijn 21 leden van de NVM gefusilleerd. Oprichting Het gedenkteken is opgericht in opdracht van Gils, fa. van Steenhouwerij. Onthulling Het monument is onthuld in april 1949.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1005
Trefwoorden
  • Zuil
  • Verzet Nederland
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards